Halvdan Viking för tredje gången

9789163869471

Martin Widmark skriver om vikingapojken Halvdan och vi har just läst bok nummer tre som heter Vargens hjärta.

Storebror berättar:

Boken handlar om en kille som heter Halvdan, som går ut i skogen och letar efter en kompis som försvann. De blev omringade av vargar. Och Björn Smed dödade en varg och Halvdan fick äta ett varghjärta. Boken var väldigt spännande och det var den bästa boken om Halvdan för att den var roligare än dom andra.

Lillebror berättar:

Den är ganska bra. Halvdan är okej, men jag tycker bättre om Fiskplåt och bajsdrakar och andra böcker som finns i verkligheten.

 

Nu handlar ju Vargens hjärta om verkligheten, men inte om nutiden utan om Vikingatiden. Kanske behöver man vara lite äldre än lillebrors sex år. Det är nämligen ganska läskigt. Mats Vänehems illustrationer bidrar helt klart till spänningen.

Jag hade kanske fokuserat på andra saker i handlingen, som att djur offras till gudarna och att flickan Meia riskerar att offras. Det handlar om gammalt som möter nytt, om trälar och fria och om en tid som ändå är ganska spännande. Tydligen kommer vi att i framtida böcker få följa Halvdan ända till Istanbul. En intressant högläsningsbok, som passar de flest över kanske sju år. Det finns säkert modigare sexåringar än min som kanske också uppskattar den.

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: