5 december Sven

 

Sven är min kollega, så han får vara med på ett hörn idag trots att han aldrig varken skrivit eller filmat något. Mer än matteprov och annat skoltjafs då. En bok han tipsade om i veckan, som jag inte läst är Holes, som på svenska heter Ett hål om dagen och är skriven av Louis Sachar. Den kommer att bli min klassrumsläsning under elevernas lästid på morgonen den närmaste tiden. Är det någon som läst?

Sven Nordqvist är en fin barnboksförfattare. Mest älskar jag hans böcker om Pettson och Findus så klart. Vem älskar inte dem?

En annan Sven är Sven Lindqvist som skrivit boken Utrota varenda jävel, som är en fantastisk bok om främlingsfientlighet och imperialism. Två saker som går hand i hand. Skrämmande och tyvärr väldigt aktuell läsning. Den har kommit i en nyutgåva och är en riktigt bra julklapp.

Lindqvists bok får mig osökt att tänka på Sven Hedin. En bok honom och en av hans beundrare och sedermera förebild, är Vi som beundrade varandra så mycket: Sven Hedin och Adolf Hitler av Axel Odelberg. Verkar spännande, men är typiskt en sådan bok som jag älskar i teorin, men aldrig kommer att orka läsa.

Jag har riktigt svårt att komma på några fiktiva Sven idag. Kanske kan du hjälpa mig? Vilken Sven är din favorit?

 

 

12 reaktioner på ”5 december Sven”

 1. Tänker självklart på den fiktiva Sven i En ö i havet-serien. Men det hade jag nog inte kommit på om jag inte höll på att lyssna på den serien just nu 🙂

   1. Jo, det är sonen i familjen där Steffi bor inackorderad när hon börjar på läroverket.

 2. Åh, Sven Nordqvist. Pratade en gång med honom, i slutet av 90-talet, när vi på uppdrag av Gammafon skulle göra CD-lådor med ett Pettson & Findus-spel.

  Oerhört sympatisk och så skickade han bums ned originalmålningar – så fantastiska – som vi fick låna.

  Helt klart är han min favorit-Sven.

 3. läste en gngettserieallbummed en serie därmammanslog knut på sig för att få med sig sin späda son under promenaden (stor igenkänning för alla småbarnsföräldrar)
  Ungefär så här; nu kommer det en krokodil Sven, den äter upp mamma Sven! Hjälp, hjälp! Sven själv bryr sig icke men den ömma modern ser att hon fått åskådare, skäms väldigt o tar Sven under armen o går… Varpå den ene åskådaren säger till den andre ”man undrar hur det gick med krokodilen”
  Önskar att jag kunde komma på varifrån bara – för jag vill läsa igen. Det KAN vara Edelfeldts ”den kvinnliga mystiken” men jag är lngt ifrån säker..

 4. Ett hål om dagen läste jag i högstadiet – alltså för minst 5 år sedan. En av de skummaste (på ett positivt vis) böcker jag läst. Jag minns att jag sträckläste den just för att den var/är så knasigt härlig … eller ska jag säga härligt knasig? 🙂 Hur som – annorlunda bok som jag är övertygad om går att få en mycketspännande diskussion om!

 5. Holes har vi på skolan så många av våra elever har läst den (och jag med) – den är ganska lättläst och funkar bra på elever som inte riktigt läser så ofta. Tycker egentligen att den passar lite yngre än gymnasiet men våra elever ”hatar” ju att läsa så den brukar passa dem. Halvintressant historia – lite småkul ibland. Finns som film också men den har jag inte sett.

 6. Åh! Ett hål om dagen. Jag älskade den förbehållningslöst när jag gick på mellanstadiet. Jag suktar efter en omläsning, men boken ligger i en av massor av lådor på vinden i mitt familjehem. Nästa gång jag besöker dem får jag ta en tur upp på en råkalla vinden och leta.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: