En mänsklig hjältinna

Leymah Gbowee tilldelades Nobels fredspris 2011 och nu har hon, tillsammans med Carol Mithers, skrivit boken Tillsammans är vi starka om kampen för fred i Liberia. Jag måste erkänna att jag visste pinsamt lite både om Gbowee själv och situationen i Liberia. Detta gjorde att läsningen blev extra spännande.

Det är intressant hur Gbowee framställer sig själv. Hon ser sin betydelse, men visar sig samtidigt vara otroligt ödmjuk. Ingenting hade blivit gjort om hon inte samarbetat med andra, både kvinnor och män. Egentligen trodde nog ingen, utom möjligen hennes pappa, att hon skulle bli något stort. Inbördeskriget i Liberia bröt nämligen ut samtidigt som hon tog sin studentexamen 1989 och universitetsstudierna blev det ingenting av. Istället blev det barn och man som tog hennes tid. Att kalla hennes man elak är dessutom en rejäl underdrift. Att Gbowee vågar berätta om sin underlägsenhet gör att historien blir ännu starkare. Det står helt klart att det inte finns någon räkmacka som ens befinner sig i närheten av Leymah Gbowee, istället är det mot alla odds som hon lyckas rädda ens sig själv.

Tillsammans är vi starka är en lättläst och engagerad berättelse om en kvinna som offrar riktigt mycket för sitt land. Hennes barn blir uppfostrade av hennes syster, alkoholen dövar känslan av ensamhet och underlägsenhet, men till slut når hon sitt mål – ett Liberia i fred. Jag är grymt imponerad av Leymah Gbowee och de andra kvinnorna som kämpar så hårt för detta. Männen må vara de som ingår i de officiella förhandlingarna, men de vitklädda kvinnorna ser till att påverka och bidrar starkt till att Liberia och Afrika får sin första kvinnliga statschef i Ellen Johnson Sirleaf.

Tyvärr berättar Gbowee inte bara om mäns förtryck av kvinnor, utan också om den interna kvinnokamp som tyvärr är så vanlig, inte bara i Liberia, utan över hela världen. Det är då skit att kvinnor aldrig kan kämpa tillsammans, utan istället kämpa emot varandra.

Leymah Gbowee är en stor förebild på många sätt, men ingen övermänniska. Istället är hon en vanlig kvinna med fel och brister som bestämt sig för att förändra världen. Det är riktigt, riktigt coolt. Jag tycker att du ska läsa om henne du också då hennes historia förtjänar all spridning den kan få. Detta trots att det kanske inte är ett litterärt mästerverk.

Idag träffas Bokbubblarna och då ska vi prata afrikanskt. Jag hann knappt börja och packar därför ner några afrikanska böcker i juni månads bokkasse.

 

 

 

3 reaktioner på ”En mänsklig hjältinna”

  1. Den verkar spännande, vilket människoöde. Jag har länkat till den på mitt bokbubblarinlägg.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: