En ruskigt spännande bok

Mörk jord av Belinda Bauer är ingen klassisk deckare, men en otroligt bra spänningsroman. Inte konstigt då att den fick The Gold Dagger för årets bästa kriminalroman 2010 och utsågs till bästa översatta deckare av Svenska Deckarakademin i år.

Huvudpersonen Steven är en ganska ovanlig tolvåring. I skolan trakasseras han och inte heller hemma har han det lätt. Hans söta lillebror får all uppmärksamhet och kärlek, medan han själv i bästa fall är osynlig.

Mormor och mamma har svårt att bortse från hur lik han är sin morbror Billy. Morbrodern som försvann på Exmoorheden och aldrig återfanns. Massmördaren Arnold Avery har inte erkänt just det mordet, men sex andra barn har han begravt på heden och Steven är säker på att även Billy ligger där.

Mormor väntar dock på att han ska återkomma och Billys rum står fortfarande orört. Behöver jag säga att situationen i familjen inte är speciellt bra? Steven tror att han kan lösa allt om han bara hittar Billys lik. Därför gräver han hål efter hål på heden för att kunna lösa mysteriet en gång för alla.

Snart inser Steven att hans uppdrag är omöjligt. Han behöver hjälp och den enda som kan hjälpa honom är Arnold Avery själv. Då Billy just tränat på att skriva brev i skolan bestämmer han sig för att skicka ett till Avery med frågor om var Billys kropp finns. Så inleds en annorlunda brevväxling där kryptiska meddelanden skickas mellan pojken och den fängslade mannen.

Mörk jord är spännande på ett krypande och obehagligt sätt i bästa När lammen tystnar anda. Den är välskrivet och har ett otroligt driv, vilket gjorde att det var helt omöjligt att sluta läsa när jag väl börjat. Jag fattar inte varför jag väntat så länge med att läsa den och uppmanar alla att inte göra samma misstag. Läs! Nu!

4 reaktioner på ”En ruskigt spännande bok”

  1. Ligger (numer) på önskelistan. Tyvärr glömde jag ta med den på listan till jul, så den får nog vänta tills det är dags för födelsedag 🙁

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: