Vad är musik?

Vad är musik? är ett försök att bryta ner ett stort ämne i små delar. Ett pussel som här bildar en förklaring till vad musik är. Att just Salem Al Fakir och Pontus de Wolfe har skrivit boken beror enligt dem själva på att de lider av någon slags hybris och därför inte kunde tänka sig att läsa en bok om musik skriven av någon annan.

Det var väldigt roligt att lyssna på dessa kreativa herrar som bollar frågor till varandra. Boken beskriver de själva som filosofisk, härlig och självklart sann.

Vem är boken till för? De som vill läsa om musik i en bok skriven av musiker. Kanske kan man få ut mer av sitt musiklyssnande av att läsa boken.

Musik kan vara väldigt mycket och lite överraskande är att Salem packar upp en ananas bland alla musikprylar som ska illustrera vad musik är. Meningen är att använda ting för att illustrera och dessutom ganska oväntade sådana.

Jag gillar metaforen med tåget som går direkt och tåget som stannar på många stationer och tar längre tid. Vem väljer det långsamma tåget för att få valuta för sina pengar? Detta konstaterande kopplas till långa och korta konserter. Är en lång konsert automatiskt bättre än en kort?

Jag är sugen på att få svaret på frågan ”hur får man bort en låt som satt sig på hjärnan?”

Och tillbaka till den där ananasen. Det handlar om att en skiva kan förstöras av en sönderspelad singel på samma sätt som den goda ananasen blir äcklig på pizza. Glasklart eller hur?

Sanslöst roligt seminarium måste jag säga. Dessutom riktig Lindamusik som avslutning. Jag är frågan, du är svaret. Ett soundtrack till boken med duons nya band Earpony.

Rulla till toppen
%d