En bok till mamma på morsdag

Inför sommaren brukar jag fylla på min mors bokförråd med ett gäng böcker. Och kanske är boken för mammor vad slipsen är för pappor. Det är många böcker som byter ägare i vår familj på mors dag.

Tänkte därför tipsa om bra böcker som jag tror passar min mamma och kanske andra mammor. Riskfritt då min egen mamma befinner sig i sommarstugan utan internet. Läs och inspireras!

Inlåsta av Emma Donoghue är en bok som jag gillar väldigt mycket. Bland bokbloggare på twitter har det dock diskuterats huruvida greppet att låta en pojke vara berättare är trovärdigt och bra, eller konstigt och otroligt. Jag gillade det skarpt. Läs min recension här.

Bara ett barn av Malin Giolito är också en bok jag tyckte mycket om och som min mor också läst och älskat. Om ett utsatt barn och ett samhälle som inte riktigt vet hur de ska agera. Läs min recension här.

Även hennes första bok Dubbla slag är mycket bra. Kanske passar den bäst för unga mammor som försöker jonglera barn och karriär. Bokens huvudperson tappar i status i takt med att barnen blir fler.

En mer lättsam bok som med fördel kan njutas i solstolen är Baddaren av Emma Hamberg. En charmig bok om en simskola för vuxna. Jag har skrivit om den här. En söt historia med extra allt.

Jag tror att min mamma skulle älska Jag tror jag älskar dig av Alison Pearson. Visserligen hette hennes största idoler Tages, men boken borde funka bra ändå.

Till mammor som hade The Beatles och speciellt John Lennon som idol ska du definitivt köpa Jävla John av Eva Dozzi. Jag köpte den till mamma för ett par år sedan och hon talar fortfarande om den.

Till yngre mammor tror jag att Radhusdiso av Morgan Larsson kan passa perfekt. För mig som växte upp på 80-talet var det en rejäl fullträff, men den kan nog passa även dem som var föräldrar under samma tid. Läs mer här.

Mammor (och pappor) som fortfarande har små barn ska definitivt läsa Satungsverserna av Kicki Edgren Nyborg. Fantastiskt rolig, men underbara illustrationen om småbarnshelvetet. Nattsvart, men fylld av kärlek. Läs mer här.

Deckare är inte mammas bästa genre, men mormor älskar dem. Till henne tipsar jag därför om Camilla Grebe och Åsa Träff. Jag gillade första boken Någon sorts frid och ska snart sätta tänderna i fortsättningen Bittrare än döden.

En annan superbra deckare är Tusenskönor av Kristina Ohlsson som jag skrivit om här. Läskigast är spåret med den unga kvinnan vars identitet blir kapad i Bangkok. Så obehagligt. Första boken i serien heter Askungar och böckerna ska med fördel läsas i ordning. Varför inte bjuda mor på en trio och även köpa den tredje delen Änglavakter som släpptes i början av april.

En helt färsk pocketdeckare är Helen Turstens Den som vakar i mörkret, en bok som skrämde mig lite extra då en av de kvinnor som övervakas bor precis där min första lägenhet låg. Jag har skrivit om boken här.

Nog med deckare. Min mamma är egentligen mer av en romanälskare. Gärna lite mörkt och eländigt. Jag kan tänka mig att Sarahs nyckel av Tatiana de Rosnay kan passa henne perfekt. Historiska inslag gillas.

Fina, fina Fortfarande Alice av Lisa Genova tror jag också att i alla fall min mamma skulle uppskatta. Det är dock inte direkt upplyftande att läsa om alzheimers, men en vansinnigt bra bok som inte får missas. Läs mer här.

En bok som fler borde upptäcka är Vinteräpplen av Josefine Sundström. Den handlar om tre generationers kvinnor i Österbotten och griper verkligen tag. Jag tyckte mycket om den och har skrivit om den här. Däremot kan jag inte för mitt liv komma ihåg huruvida jag redan köpt den till mormor, som därmed med stor sannolikhet lämnat den vidare till mamma.  Jag som gillar listor borde skriva listor på vilka böcker jag ger bort.

Det blev mest pocketböcker, men då kan du å andra sidan köpa fler sommarböcker till mamma.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: