Barnen är bokjury

När jag jobbade på grundskolan var vi några gånger med i Bokjuryn och alla eleverna läste som galningar under några månader för att sedan rösta på sina favoriter. En riktigt bra och kul idé!

I år har drygt 30 000 barn röstat fram sina favoriter ur 2010 års utgivning. Läskiga böcker står tydligen högst i kurs. Eller i alla fall lite mörka och allvarliga. Alla som är mellan 0 och 19 har rösträtt.

Vinnarna presenterades igår.

Bästa bilderbok blev Godistrollet av Jonna Björnstjerna, en bok som handlar om godistrollet som letar upp och hämtar barn som äter godis när det inte är lördag. Låter lite läskigt minst sagt.

I kategorin läsa själv 6+ vann Campingmysteriet av Martin Widmark och Helena Willis. Ännu en bok om Lasse, Maja och deras detektivbyrå, böcker som även grabbarna O gillar, men just den här har vi inte läst.

Läsa mer 9+ vanns av Sorgfjäril skriven av Ingelin Angerborn, medan priset för bästa ungdomsbok 13+ gick till Jag finns av Maja-Maria Henriksson.

Bästa faktabok blev Fakirer av Bengt-Erik Engholm och Jojo Falk och bästa seriebok Lou 1: Dagboksdagar av Julien Neel.

Lite kul var det att kolla topp-10 i kategorin 13+ där min absoluta favorit kom tvåa. Många böcker jag vill läsa, men faktiskt bara två jag läst. Ytterligare två står i hyllan.

 1. Jag finns – Maja-Maria Henriksson, Natur och Kultur
 2. Vad mina vänner inte vet – Sonya Sones, Bonnier Carlsen
 3. Fångad – Lucy Christopher, Rabén & Sjögren
 4. Döden i dina ögon – Rachel Ward
 5. Det är så logiskt, alla fattar utom du – Lisa Bjärbo
 6. Ursäkta att man vill bli lite älskad – Johanna Thydell
 7. Det händer nu – Sofia Nordin
 8. Skelettpojken – Anne Rooney
 9. De levande döda: Fienden – Charlie Higson
 10. Den gröna cirkeln – Stefan Casta

 

 

 

 

3 reaktioner på ”Barnen är bokjury”

  1. Då ska jag kolla upp den. Mitt tips till dig är att läsa Sones. Gillar du Gayle Forman kommer du att gilla hennes böcker också.

 1. Sones är jättebra! Har elever som har läst båda böckerna, Vad mina vänner inte vet och vad den andra nu heter, flera gånger.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: