Min nisch är att jag inte har någon

Breakfast Bookclub har publicerat en bloggskola i fem delar och jag inser att jag, trots att jag bloggat i snart 2,5 år, inte riktigt har fattat grejen. Det gäller att sticka ut skriver Petra och att nischa sig och efterfrågar också fler nischade bloggar.

Problemet är bara att jag läser för mycket olika sorters böcker för att kunna nischa mig det minsta. Jag är inte som Lyran eller Annika som håller sig ordentligt inom sin genre.  De skriver skitbra båda två och viktigast av allt är att de skriver om böcker de tycker om. Jag tycker alltså inte att det faktum att det nischat sina bloggar är det viktigaste, det som får dem att sticka ut.

Det skulle kunna vara min nisch, böcker jag tycker om, men inte ens det stämmer. Jag läser många böcker som jag tror att jag ska tycka om, men också böcker som jag vill läsa för att se vad jag tycker om dem. Det kan vara hypade böcker, eller böcker som ligger utanför min bekvämlighetszon. Cirkeln är väl egentligen en bok som faller inom båda dessa grupper, men att blogga om den de senaste veckorna har knappast varit att sticka ut.

Hur göra?

För mig är en bra blogg en blogg som har koll på det nya, utan att för den skull uteslutande skriva regelrätta recensioner om alla recensionsexemplar som landar i lådan. En bra blogg blandar också det nya med det gamla. En bra blogg för mig är skriven både med hjärtat och hjärnan.

Sticker en sådan blogg ut? Kanske inte, men det är en blogg jag återkommer till. Både Bokbabbel, Fiktiviteter och Dark Places har bloggar som blandar och ger. Det gillar jag.

Lär mig saker gör jag ofta när jag läser Ord och inga visor och Böcker, böcker, böcker och det är också ett gott betyg.

En bra blogg är ett kul ställe att kika in på. Ett ställe där det händer saker. Där jag bjuds på ett asgarv eller får tänka till lite. Det krävs inget nischande av en blogg som är riktigt, riktigt bra. Det är mitt största mål, ett mål inte långt från stjärnorna. Att skriva en blogg som det är både kul, inspirerande och ibland till och med lärorikt att kika in i.En blogg som bjuder på litteratur av olika slag, ur olika vinklar och med olika fokus.

Det talas mycket om huruvida recensioner i bokbloggar kan konkurrera med dem i papperstidningarna, men egentligen tycker jag att det är en ganska onödig diskussion. Recensioner är en så liten del av både bokbloggar och kultursidor, men för mig är bra blogginlägg minst lika intressanta som boklördag i DN, som jag för övrigt tycker har tappat en hel del, men det är en annan historia.

En bokblogg som sticker ut är välskriven och genomtänkt. Den är också spontan och lite galet boknördig. Fler nischade bloggar är dock ingenting jag längtar efter.

 

18 reaktioner på ”Min nisch är att jag inte har någon”

 1. Din nisch är att din blogg är ditt alldeles egna rum där du du både leker och är allvarlig – det gillar jag. Högt och lågt i skön förening. Bokaktiviteter blandat med boksback och recensioner. I bloggskolan stod också att man helst inte ska skriva mer än ett inlägg om dagen så man inte tröttar ut sina läsare, just att du skriver ofta gör din blogg extra kul att titta in hos. Välskrivet och snyggt språk gör allt ännu mer läsvärt. Bloggskolor är bra, men allra bäst är det nog att följa sin egen stig…

 2. Jag tycker att nischad hamnar nedanför exempelvis personlig, välskriven, varierad – på min lista. Om jag skulle nischa mig mot en typ av litteratur skulle jag känna mig väldigt begränsad i mitt läsande – och hur skulle jag ens kunna komma på vad jag i så fall skulle välja och välja bort? Jag gör ju ungefär som du; hoppar från högt till lågt, från väntat till oväntat, från gammalt till nytt, från den ena genren till den andra – och så gör jag samma skutt en vända till…

 3. Jag tycker att det roliga med att blogga är att skriva om det man själv har lust med, inte att följa någon mall för att bli en framgångsrik bloggare 😉

  (Sen har jag bloggat sedan 2005 också, utan att tröttas det minsta. Inte supermånga läsare, men det gör liksom inget.)

 4. Nu skulle man kunna tro att jag fiskar efter komplimanger, det gjorde jag inte, men de värmer alltid. Istället var det en ärlig fråga och fundering över hur en bra blogg egentligen ska se ut enligt mig. En nischad blogg kan självklart vara jättebra, eller bara just nischad. För mig står andra saker högre upp på listan, precis som En bok om dagen skriver.

 5. Vilka fina ord. Jag läser alla dina inlägg (stalkervarning?) och du sticker ut med dina brutala ärlighet och välskrivna inlägg och ett fantastiskt engagemang. Man kan ju sticka ut med annat än genrer.

  Jag har mina utstickare så som att jag kan läsa på isländska och att jag har en fil.kand i litteraturvetenskap, men tänker aldrig nischa till en genre.

 6. Hej! Jag skulle vilja rätta några saker.
  Jag skriver faktiskt inte att ”det gäller att sticka ut”. Jag skriver ”vill du sticka ut” och föreslår att man ska nischa sig. Texten om att sticka ut är en del i bloggskolan om hur man bokbloggar där vi ger lite allmänna tips.

  Vår bokblogg är t ex absolut ingen nischad blogg. Vi har frukostträffarna som nav men annars skriver vi om all sorts litteratur och genrer.

  MEN vill man sticka ut bland bokbloggarna tycker jag att det saknas nisch-bloggar bland bokbloggarna och det kan vara ETT sätt att få besökare man inte annars skulle fått t ex.

  Jag tycker också det är tråkigt att så många bokbloggar skriver om samma böcker hela tiden, det har jag bloggat om tidigare här: http://www.breakfastbookclub.se/2011/02/14/om-jag-var-ett-forlag/

  1. Funderar mycket kring hur jag ska komma ifrån att recensera samma böcker som andra för ofta, utan att för den delen behöva hoppa över böcker jag vill läsa. Då det ändå kommer rätt många recensionsexemplar väljer jag bort de böcker som jag tror blir stora, men som egentligen inte lockar mig. Det är en svår balans. Cirkeln till exempel ville jag verkligen läsa. Hur gör man egentligen?

    1. MÅSTE du skriva om allt du läser? är då min fråga. Det löser ditt dilemma.
     Jag läser väldigt många fler böcker än vad jag nånsin skriver om i bloggen och sen ett år tillbaka recenserar jag inte alls, för jag tycker inte det är så kul. Skulle jag bestämma mig för att skriva recensioner skulle det vara att begränsa mig, inte det faktum att jag bara skriver om pocketar, för det är ju bara det som intresserar mig.

     Vad jag vill säga är att om man skriver om det som intresserar en så kanske det i slutändan blir ”nischat”, just för att man inte är intresserad av ALLT. Och det är ju ingen som slår en på fingrarna för att man skriver utanför sin nisch heller.

     1. Jag tycker ändå att det är kul att skriva om allt jag läser. Tycker om att ha en bredd på boktipsen så att den som hittar hit har mycket att botanisera bland. Istället försöker jag hitta olika sätt att recensera på.

 7. PS: Jag lägger heller inte in någon som helst värdering som du antyder att jag skulle mena att en nischad blogg per automatik är en bra blogg och att allmänna bloggar skulle vara sämre. Jag tror du missförstått mig!

  1. Nej Petra, jag vet att du inte menar så, det var bara en fundering kring om jag kunde nischat mig och om det skulle bli bättre. Också en förklaring till vilka bloggar jag gillar att läsa. Det är bara jag som är debattgalen, inget annat.

 8. Jag skulle inte kunna nischa min blogg mot någon speciell sorts litteratur eftersom jag inte är särskilt nischad i min läsning (det blir ju en del vampyrer men de är samtidigt rejält utblandade med annat). På ett sätt kan jag tro att en nischning skulle kunna funka som en inspiration för en bloggare men för mig skulle det till slut också bli en sorts tvångströja. Dock vill jag att min blogg ska vara personlig och att man som Fiktiviteter-besökare ska känna igen min röst och ton i inläggen. Det känns väldigt viktigt att bloggen får vara min egen lekplats där jag får göra precis vad jag vill. Att göra bloggen till ett eget och igenkänningsbart rum är för övrigt något som jag tycker att du gör väldigt bra här på enligt o. Det är lite av tjusningen med i alla fall de bloggar jag gillar att följa att man aldrig riktigt vet vad som ska komma härnäst men man kan ändå se logiken när det dyker upp 😉

 9. Jag kan tänka mig att ett av skälen till att det inte finns så många nischade bokbloggar är att de flesta bloggar drivs av en person och då orkar man inte riktigt begränsa sig så. Att bara läsa en genre blir nog väldigt trist i längden. Jag gillar vampyrer mer än de flesta, men om jag skulle läsa uteslutande vampyrböcker så skulle jag bli galen efter ett tag.
  Hellre en skön blandning än än nischad blogg, tycker jag.

 10. Tack för de fina orden!

  När jag började blogga hade jag tänkt nischa mig så mycket att jag bara skulle blogga om brittiska böcker. Insåg dock ganska snabbt att det vore en näst intill omöjlighet då jag läser böcker från USA, Skandinavien, övriga Europa, Australien m.fl. Däremot var genre inte särskilt svår att nischa mig inom då deckare är det jag läser. Visst kan jag läsa annan litteratur också och även dessa får utrymme i bloggen.

  För övrigt tycker jag att din blogg är bra precis som den är!

 11. Ett litet tillägg till min kommentar ovan:
  Det känns lite som om många tror att man nischat sig medvetet och trott att det ska göra en unik på nåt sätt. Men jag var nog väldigt naiv och tänkte inte alls längre än näsan räckte när jag namngav min blogg. Jag gillar pocketar, då får den väl heta nåt med det, tänkte jag. Sen att jag fortsätter att gilla bara pocketar är nog mest tur, och jag har även lagt till att jag skriver en väldig massa om litteraturpriser utan det för den skulle syns i mitt bloggnamn eller så. Så jag vet som sagt inte hur utstuderat det är med bloggarna, alltså om dom verkligen är nischade med eftertanke, eller om det bara har blivit så.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: