Mer hyllning

C-dur

När han kom ner på gatan efter kärleksmötet
virvlade snö i luften.
Vintern hade kommit
medan de låg hos varann.
Natten lyste vit.
Han gick fort av glädje.
Hela staden sluttade.
Förbipasserande leenden –
alla log bakom uppfällda kragar.
Det var fritt!
Och alla frågetecken började sjunga om Guds tillvaro.
Så tyckte han.

En musik gjorde sig lös
och gick i yrande snö
med långa steg.
Allting var på vandring mot ton C.
En darrande kompass riktad mot C.
En timme ovanför plågorna.
Det var lätt!
Alla log bakom uppfällda kragar.

Tomas Tranströmer

ur ”Den halvfärdiga himlen” 1962

 

[http://www.youtube.com/watch?v=K5NVcA0zipE]

Någon gång ska han få det nobelpris han förtjänar. Det hoppas jag verkligen. Idag fyller han 80 år och Lena Köster hoppas och tror att det skrivna ordet ska spridas så att våra barn kommer att vara med och fira hans 100 års dag.

Jag mötte Tomas Tranströmer för första gången 1996 då jag läste litteraturvetenskap på Göteborgs Universitet. Läraren var Gunnar D Hansson, också en bra poet. Vi lyssnade på en raspig lp-skiva där Tranströmer läste Östersjöar. En upplevelse utöver det vanliga.

Sedan dess återkommer jag ofta till Tomas Tranströmer och varje höst hoppas jag att den torsdag ska komma då de magiska orden uttalas ”Årets nobelpris i litteratur tilldelas den svenske poeten Tomas Tranströmer”.

I veckan tilldelades han visserligen hederstiteln Professorns namn ”för en enastående författargärning som berikat både det svenska språket och världslitteraturen”. Alltid något.

Metaforernas mästare brukar han kallas Tomas Tranströmer och just det där med metaforer har tydligen varit kontroversiellt. Är det löjligt att använda mycket metaforer? Jag måste säga att jag inte tycker att löjlig och Tranströmer hör ihop. En bra metafor kan vara hur cool som hest.

Sorgegondolen är en favorit, som skrevs innan stroken som självklart förändrade hans liv. Nu ger Albert Bonniers Förlag ut hans samlade texter med titeln Dikter och Prosa 1954-2004. Om jag vill läsa? Skojar du?

Vad har du för relation till Tomas Tranströmer?

 

2 reaktioner på ”Mer hyllning”

  1. Ja, han fortener absolutt ein nobelpris!
    C-dur er eit vakkert dikt.

    Eg oppdaga Tranströmer, då eg skreiv masteren min om Ekelöf, og eg blei anbefalt å lese ei bok om Tranströmer sitt forfattarskap, som tok tak i diktinga frå same vinkel som eg skulle gripe fatt i Ekelöf. Og eg blei veldig betatt av Tranströmer, med ein gong.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: