Bokgeografi Chile

Sydamerika är ett ganska outforskat område för mig litterärt och faktum är att det också är den enda världsdel jag inte besökt (frånsett Sydpolen då). Trots det, eller kanske just därför, är det Chile vi reser till idag. Mest ser jag fram emot era tips, men lite har jag lyckats skaka fram själv också.

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Chile eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Hur många gånger kan man döda en man? av Raymond Paredes-Ahlgren handlar om Raymonds far Eduardo, som var en av Salvador Allendes närmaste män. Under militärkuppen 1973 dödades han och hans kvarlevor återfanns 1995. Raymond beger sig till Chile för att få klarhet i vad som egentligen hände hans far. Inte alltid välskriven, men definitivt läsvärd.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Chile. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Isabel Allende är en av de chilenska författare jag läst mest av, men jag har ändå bara nosat på hennes författarskap. Favoriten är klassikern Andarnas hus. Lite svårt har jag för den magiska realismen, men i detta fall köper jag det helt. Jag gillar böcker som lär mig något utan att kännas allt för tunga och svårforcerade.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Chile, som du inte läst, men är nyfiken på.

Roberto Bolaños bok Om natten i Chile ingick i Lyrans resa 2009. Då läste jag den inte, men jag vill gärna göra det. Först därefter, om jag gillar det jag läser,  ger jag mig på tegelstenen 2666.

6 reaktioner på ”Bokgeografi Chile”

  1. Det går väl inte att nämna Chile utan att nämna Pablo Neruda Nobelpristagare 1971, lika så Gabriela Mistral och nobelpristagare 1945. Maria Luisa Bombal (finns på svenska) Den sista dimman tror jag att den heter i översättning

  2. Jeg henger meg på =)

    Kanskje blir bokgeografi populært på norske bokblogger også. Artig konsept =) Dere gjør dette hver onsdag?

    1. Ja, varje söndag! Just nu är jag på en riktig resa och är inte så aktiv här på bloggen, men inläggen publiceras! Roligt att du sprider detta till Norge!

  3. Det går inte riktigt att jämföra Bolaño i kortformat och i långformat; det blir som två helt olika författare. Och det är i de långa böckerna han gör sig bäst. Själv tycker jag nog att ”De vilda detektiverna” är den vassaste av dem som finns på svenska.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: