Ett första steg mot Bokmässan

Meningen är att jag ska läsa tyskt i år, i alla fall fram till Bokmässan som 2011 fokuserar på författare från Tyskland, Österrike och Schweiz. Länder som är väldigt outforskade på min litterära karta. Nu har jag i alla fall tagit ett första steg, ett deckarsteg, i och med Rösterna av Christa von Bernuth. Hon var dessutom augusti-författare i min deckarutmaning så det blev ett par flugor slagna. Sånt gillar vi!

Hur var den då? Helt klart godkänd. Jag tror dock att det varit ännu bättre om jag läst den 2004 då en var ny. Då var det inte lika vanligt att deckare handlade om två parallella tider, något som nu finns i var och varannan bok. Ändå tycker jag att Bernuth skriver tillräckligt originellt för att det inte ska kännas som en deckare i mängden.

Det här är första boken i en serie om kriminalkommissarie Mona Seiler som jag tror kan vara en trevlig person att följa. Efter första boken känns det dock som om jag känner henne sådär. Det är en svår balans mellan att berätta tillräckligt mycket om huvudpersonen, utan att för den delen låta dem ta över boken helt. Själv hade jag gärna fått veta mer om Seiler, men det är troligen en smaksak.

I centrum står istället läraren Michael Danner som arbetar arbetar vid är en internatskola för de rika och privilegierade. Han är otroligt populär och har, kan jag tycka, lite svårt att distansera sig från eleverna. Han är inte bara lärare, utan vän till eleverna och så har det varit sedan han började arbeta som lärare. Då var han och eleverna nästan jämgamla, nu är han betydligt äldre utan att vara gammal.

Vid en utflykt tillsammans med sin fru och sina elever blir Danners fru brutalt mördad. Det visar sig då att drömläraren inte alls är så fantastisk som alla trott då det kommer fram att han misshandlat sin fru under många år. Han har dock alibi under den tid då mordet skett.

Mona Seiler blir ansvarig för fallet och när ännu en person med anknytning till internatskolan Issing mördas på samma brutala sätt fokuserar hon självklart på skolan.

Ganska spännande och ganska välskrivet. Jag tror att jag kommer att läsa fler böcker av Christa von Bernuth trots att jag inte är riktigt överväldigad av debuten.

3 reaktioner på ”Ett första steg mot Bokmässan”

  1. Jag läste den här boken när den nyligen kommit ut på svenska. Tyckte den var otroligt spännande, men nu har jag faktiskt glömt bort vem som var mördaren. Måste kanske läsa om den snart. 🙂

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: