Fjärde söndagen med Bokbabbel

Enkäter är bra tidsfördriv så här under jul och därför svarar jag ikapp med Bokbabbels söndagsenkäter. Svårt den här gången måste jag säga. Fick nästan passa och det gör jag av princip aldrig.

1. Din kvinnliga favoritkaraktär?
Oj, det får bli en ungdomsfavorit igen, nämligen Emily Byrd Starr som är lite vänare än jag men ändå ganska lik mig eller i alla fall den jag vill vara.
2. Favoritnovell eller novellsamling?
Min absoluta favoritnovell är Smycket av Guy de Maupassant. Så bra! Gillar också Ett halvt ark papper av Strindberg, en fin liten text.
3. En bok som gjorde dig besviken?
Jag hade sett fram emot Högre än alla himlar av Louise Boije af Gennäs och blev väldigt besviken på den. Funderar på om jag ska ge den en andra chans, men det får bli inför andra delen i så fall.
4. Favoritfilmatisering?
High Fidelity är grymt bra både som bok och film.
5. Favorit romance-bok?
Hm, jag kan inte riktigt definiera genren känner jag. Har inte heller vågat läsa Simona Ahrnstedts Överenskommelser, men börjar bli lite sugen. Det får bli en pocket längre fram.
6. Vilken var din älsklingsbok som barn?
Jag älskade Kerstin Sundh och måste ha läst Skomakarungen och Önskeklövern femtio gånger.
7. Favoritcitat? (Ur vilken bok?)
Det får bli ett citat som jag inte kan dubbelkolla ur Man and Wife av Tony Parsons. Ett råd om hur man får äktenskap att hålla från far till son:
The secret is to fall in love with the same person over and over again.
8. En bok du länge velat läsa men fortfarande inte har läst?
Jag har tänkt läsa Män kan inte våldtas av Märta Tikkanen hur länge som helst. Jag älskade Århundradets kärlekssaga och det är dessutom en modern klassiker.
9. En bok du önskar fler människor hade läst?
Oj vad svårt. Det skulle vara Flickan och skulden av Katarina Wennstam som är en av de viktigaste böcker som skrivits.
10. En karaktär du bäst kan relatera till?
Jag definierar mig definitivt med den trötta småbarnsmorsan i Satungsverserna av Kicki Edgren Nyborg.
11. Bästa öppningsscenen i en bok, vilken?
Det får bli A long way down av Nick Hornby där fyra personer möts på ett tak i London.
12. Mest överraskande twisten eller slutet?
Jag blev grymt överraskad av Val McDermids Sjöjungfrun sjöng sin sång.En annan rejäl twist har Patient 67 av Dennis Lehane. Var tvungen att läsa om boken direkt för att se vad jag hade missat.
13. Favorittitel?
En favorit är Gå dit hjärtat leder dig av Susanna Tamaro som är lite söt sådär. Annars gillar jag långa och krångliga titlar som Vad är så skört att det bryts om du säger dess namn? eller korta och koncisa som Fortfarande Alice. Jag älskar också då titeln är lite kryptisk och att orsaken till den avslöjas i boken.
14. En bok alla hatade men du gillade?
Oj, tvärtom är lättare. Vad skulle det vara? Jo, jag gillade faktiskt Alkemisten av Paolo Coelho och det är väl definitivt inte okej i bokbloggarvärlden eller? Just då hade jag världens ”måstejagskaffabarnochblitråkigsomallanandrakris” och lite ”gå din egen väg” var precis vad jag behövde. Och resultatet? En styck unge två år senare och därefter ett hus i värsta förorten, eller rättare sagt i skogen utanför en förort, följt av ännu en unge.
15. Din absoluta favoritbok ever?
Men sådana frågor kan man väl inte ställa. Jag brukar alltid säga Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg, men det var grymt länge sedan jag läste den så jag undrar om den håller. Annars är Mina drömmars stad en stor favorit.

1 reaktion på ”Fjärde söndagen med Bokbabbel”

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: