enligt O

Tankar från en bokberoende

Bokgeografi Italien

Tillbaka till Europa och ett litet doldisland när det gäller litteratur, i alla fall när det gäller den litteratur jag kommit i kontakt med.

Vi drar till Italien mina vänner:

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Italien eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Jag är inte rädd är en fantastiskt bra bok av Niccolò Ammaniti om en liten pojke i Italien som hittar en annan liten pojke som är fången i en grop. Mycket udda, mycket obehaglig och mycket gripande.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Italien. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Det var många år sedan jag läste något av Susanna Tamaro, men hon var helt klart en favorit. Bäst tyckte jag om vackra Gå dit hjärtat leder dig som består av brev från en farmor till ett barnbarn. Har också läst Eld, jord och vind samt Med huvudet bland molnen.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Italien, som du inte läst, men är nyfiken på.

Jag skulle vilja läsa Den här historien av Alessandro Barrico då jag tyckte mycket om hans lilla skröna Silke.

Jag ser fram emot att läsa era svar då jag hade stora svårigheter att få fram en trio. Visserligen hade det funkat med både kokböcker och fotbollsböcker, men det får bli en annan gång. Kanske  borde maffian fått en mer framträdande roll. Den berömda proppen kanske gick ur, men nej nu lämnar jag över till er.

Buona fortuna!

Föregående

Tematrio – Bokmässa/Afrika

Nästa

Post-bokmässetankar

13 kommentarer

 1. Saralito

  1.
  Vita av Melania G Mazzuco är en bok som jag älskade delar av och avskydde delar av. Hemskt ojämn tyvärr. Jag har svårt för författare som blandar in sin egen historia i vad som ska vara en roman. Den första delen av boken, den som handlar om livet i New York är helt klart bäst.

  2.
  Dante Alighieri är en författare som alla känner till, men som jag inte har läst. Nyfiken är jag dock, och så småningom ska jag ge mig i kast med hans författarskap också.

  3.
  Här härmar jag O och väljer Alessandro Barrico. Silke har stått och väntat i min bokhylla pinsamt länge nu. Det tycks alltid komma något emellan när jag tänker börja med den.

  • Dante, det var längesedan. Kom på en del författare när jag väl värkt fram de tre i min trio.

 2. Jag har också petat upp en lista nu! Mitt problem är att välja bland allt italienskt! Finns så mycket och så mycket i min bokhylla….

 3. Jag har sett filmversionen av “Jag är inte rädd”. Den var bra.
  Mitt Italien är här: http://buttertarordet.blogspot.com/2010/09/pa-den-italienska-bokkartan.html

 4. Bea

  Var också tvungen att ta med Ammaniti…han är bra, men det fanns många att välja på denna vecka!

 5. Konstigt, min kommentar verkar ha trillat bort. Hur som helst så har jag också lagt upp en lista. Hade svårt att sålla måste jag säga. Jag har läst massor eftersom jag gillar Italien.

  • Dina kommentarer fastnade konstigt nog i spamfiltret, men nu syns de båda två!

 6. Jag älskar Italien! Denna veckan var lätt, men det var svårt att välja… Det här blev mina svar:

  http://pahittadenojen.blogspot.com/2010/09/bokgeografi-italien.html

 7. Jag visste inte att Susanna Tamaro var italienska, där ser man. Jag har läst Gå dit hjärtat leder dig för länge sen, men jag vill minnas att jag tyckte den var bra.

  Här är mina svar http://ihyllan.se/2010/september/bokgeografi-italien.html

 8. Äntligen kan jag vara med på riktigt igen! 🙂

  http://alkb.se/bokgeografi-italien

 9. Har också gjort den här geografilitterära resan!

 10. Giacomo Oreglia: Tommaso Campanella, Dock övergav Oreglia Italien men alla hans böcker är så italienska, översätter de men de är ju inga moderna romaner eller sirapslitteratur.

Kommentarsfunktionen är avstängd.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén

%d bloggare gillar detta: