Bokfrågornas ABC del 2

Veckans bokstav är B och det blev rätt många följdfrågor den här gången.

1. B som är böcker. Köper du mycket böcker? Nya eller begagnade? Eller brukar du kanske få dem eller låna dem? Är det vissa böcker som du måste äga?

Jag köper inte så mycket böcker nu som jag har gjort. Av den enkla anledning att jag inte har plats för så många fler. Ändå köper jag nog mer än de flesta, men nästan bara pocket. Begagnade böcker köper jag nästan aldrig, men jag börjar bli sugen på att testa alla bokbytarsajter som finns. Till att börja med har jag startat en egen i miniformat här.

Jag har blivit bättre på att låna böcker de senaste åren då jag arbetar i samma hus som ett fantastiskt bibliotek. Jag bär hem kassar med böcker och läser i alla fall de flesta. Tyvärr får jag sällan böcker, förutom från snälla förlag då,  men mamma brukar vara modig och dessutom bra på att hitta annorlunda böcker. Riktigt bra böcker vill jag gärna äga, gärna i hårdformat. Ofta köper jag dem på REA, eller så unnar jag mig helt enkelt en bra bok. Det kan man väl få göra ibland, eller ganska ofta.

2. B-filmer är rätt kassa filmer. Berätta om en riktigt dålig bok som du läst.

Risken är stor att det blir ramaskri när jag nu sågar någons favoritbok. Jag läser sällan ut riktigt dåliga böcker, men den här kom jag igenom. De skamlösa av Sisela Lindblom marknadsfördes som en satir av vårt konsumtionshysteriska samhälle. Jag måste ha missat något väsentligt, för jag såg ingen satir, bara en riktigt dålig och ytlig beskrivning av Nathalie och Tito, två kvinnor på en tidningsredaktion. Porrigt, hemskt och inte det minsta roligt.

3.  A-laget är dessutom bättre än B-laget. Finns det mer eller mindre fin litteratur? Ge exempel på båda och förklara hur du tänker.

Ja, därom tvistar de lärde. Det är klart att all litteratur inte får de stora priserna, men betyder det att den prisande litteraturen är bättre? Jag har uppskattat i princip alla böcker jag läst av nobelpristagare och jag läser gärna fler. Jag läser också deckare och chic-lit, som väl inte räknas som speciellt fin litteratur. Alla dessa böcker fyller sin funktion och jag skäms inte för något jag läser. Jag tror dock att det finns en uppfattning att viss literatur är svårare och därmed finare än annan litteratur. För mig är nog finare litteratur sådan som beskriver verkligheten på ett sätt som är lite nyskapande. Då ligger pristagarna bra till, därmed inte sagt att alla böcker skrivna av författare som fått Nobelpriset, Pulizerpriset eller Bookerpriset är fantastiska. Finns det då ful litteratur? Jag har inte mycket till övers för riktigt sliskig Harlequinböcker, men som språngbräda mot annan läsning kan de helst klart fylla en funktion.

4. Läser du många biografier? Berätta om en favorit. Vems biografi vill du gärna läsa? Vems kan du vara utan? Vad tycker du om ”fejkbiografier” där verkligheten och det fiktiva blandas? Har du läst någon?

Jag är dåligt på att läsa biografier. Jag köper en del och gillar tanken, men ofta ger jag upp efter några kapitel. Det är inte alltid kul att läsa om någons barndom. En biografi jag tyckte om är Alex Haleys skildring av Malcolm X:s liv. Riktigt spännande. Jag vill också läsa Mahatma av Zach O’Yeah, men den är så ruggigt tjock att jag skjuter upp läsandet hela tiden. Däremot gillar jag ”fejkbiografier” som Blonde av Joyce Carol Oates och ser fram emot att läsa både Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet) av Anneli Jordahl om Ellen Key och American Wife av Curtis Sittenfeld om Laura Bush som i boken fått namnet Alice Blackwell.

Originalinlägget publicerades av Lilla O 2009-12-02

Förra omgången svarade:

alkb

…and then there was Beatrix

Antagligen

Bokmania

Boksnoken

Bokstunder

Bokstävlarna

Books over psychos

Ceci n’est pas un bookblog

Eli läser och skriver

En bok om dagen

Eva Cecilia

Hannas Hörna

Ikas Ord 2.0

Lyrans Noblesser

MeHarties

Saras perspektiv

Special K

Subjektiva Olivia

Tätortstimotej

Yfronten

Zirathi


Svara du med, i egen blogg eller i en kommentar. Länka gärna och/eller tala om att du svarat så att vi andra kan hitta dina svar och njuta av dem!

20 reaktioner på ”Bokfrågornas ABC del 2”

    1. Vet inte vad jag gör för fel, men när jag ska kommentera hos dig får jag inte upp något kommentarsfält. Jag har läst dina svar och skulle gärna vilja kommentera!

  1. Utav någon anledning så har inte jag heller läst någon annan bok än Blindheten. Tyckte att det var svårt att välja ut en annan bok att läsa efteråt, jag hade önskat någon rekommendation egentligen. 🙂

    1. Just det, det fanns dessutom bara en ytterligare bok utgiven på svenska. Så jag väntar med spänning på att se om den boken kommer i pocketformat =)

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: