Veckans kulturfråga v.1 2023

Dags för årets första kulturfråga och den handlar om kulturella mål, planer och önskningar under 2023.

Vad har du för planer för kulturåret 2023?

När det gäller läsning har jag ett ännu tydligare mål att 2023 ska bli ett bredare år rent geografiskt. Böcker från författare från 26 länder och minst sex länder som jag läser fler än en bok är ett annat mål. Visst finns det mycket bra svensk litteratur, men att mer än 2/3 av de böcker jag läste förra året var skrivna av svenska författare, ger en lite skev fördelning.

Något jag hoppas på är att 2023 är året jag ser mer film, ett lätt mål kan tyckas, då jag inte varit på bio på flera år och knappt sett film hemma heller. Det som gör det svårt är att jag inte prioriterat film, så det behöver jag börja med. Jag hade gärna sett mer teater också och gärna en konsert eller två.

15 reaktioner på ”Veckans kulturfråga v.1 2023”

 1. Bengt Erik Eriksson

  För mig är det precis tvärtom när det gäller läsningen: Absolut högst en bok på tio av de jag läser är skrivna av en svensk författare (fast jag läser i och för sig en del svenska manus). Det är inget jag bestämt mig för och jag vet egentligen inte varför det är så, men väljer nog ofta böcker på känn och då är det kanske nyfikenheten att lära känna en ny författare eller en ny miljö / kultur / litteraturform som segrar i bokvalet. Borde säkert bli bättre på att läsa svenska författare men vågar inte formulera det som en plan.

  1. Tycker absolut att det finns mycket bra svenskt, men läser förvånansvärt få böcker från Storbritannien och USA numera.

 2. Om jag ska göra förändringar utifrån min begränsade läsning borde jag läsa mer samtida svenskt och fler män. Så kommer det nog inte att bli … eller jo lite mer samtida svenska kvinnor kanske 🙂

 3. Åh, jag tänkte försöka haka på kulturfrågan igen men var inte riktigt redo igår då jag fortfarande gräver ner mig i 2022 års läsning! Men jag publicerade ju mina utmaningar gällande läsningen igår på bloggen så de är ganska tydliga för vad jag tänker mig där. I övrigt är jag rätt nöjd med att ha gått på typ 40 konserter/festivaler och hoppas på ett minst lika bra musikår 2023. Sen vill jag såklart se teater, dans, lyssna på författarsamtal, bokcirkla och gå på bokmässan och jag har redan en hel del inbokat!

  https://bokdivisionen.se/2023/01/04/utmaningar-2023/

  1. Har jobbat och pluggat lite för mycket i år och i övrigt bara rört mig mellan arbetet och hemmet. Blir inte många konserter och teaterföreställningar då …

 4. Teater och konserter faller bort från min kulturlista, i alla fall än så länge, gammal social fobi som spökar, har svårt att sitta stilla och bara titta och lyssna. Titta på film är jag alldeles kass på men har tänkt ändra på det, började igår! Såg Domaren, en film som jag fick reda på skulle utgå på SVTplay och den var så bra! God fortsättning på året!

  1. Har också börjat få riktigt svårt att sitta stilla, men behöver nog öva på det! Tack för tips om film. Har tänkt se den då jag gillar både författaren och Emma Thompson.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d