Flickan på hotellet

Flickan på hotellet är Katarina Wennstams första ungdomsbok och hon berättade i ett seminarium på Crimetime att hon gillade att skriva den, då hon fick lov att skruva karaktärerna mer än hon brukar. Däremot var det en utmaning att på ett trovärdigt sätt göra några ungdomar delaktiga i en mordutredning.

Huvudpersonen Alex är sexton och blir inblandad i en utredning när hon tjuvlyssnar på ett samtal mellan sin pappa och hans nya sambo. En sjuttonårig flicka har hittats strypt i ett hotellrum i centrala Stockholm. Nu är det ju meningen att polisen ska sköta utredningen, men Alex blir nyfiken och börjar rota i fallet själv.

Det unga är grymma på, som polisen inte har koll på, är att undersöka aktivitet i sociala medier. Alex kompis Bianca lämnar inte sitt hem, men hon är en hejare på datorer. Kompisen Charlie hjälper dem också och när Alex söker och får jobb på hotellet där den döda flickan jobbade och hittades är de riktigt insyltade i fallet.

Karaktärerna då, de skruvade som Wennstam lovade oss? Jo tack, det är inte direkt med blida ögon som Alex ser på vuxenvärlden och hennes dräpande kommentarer om dem är underhållande. Morbror Cege är en som hånas en del. Med rätta ska tilläggas. Den jag gillar bäst är dock Alex mormor, som tidigare arbetat som domare och blir den som guidar Alex genom fallet.

Flickan på hotellet är första boken i en planerad trilogi om Alex Skarp och jag tycker att det är bra att det blir fler. Wennstams bok fyller nämligen ett tomrum och kan bli en naturlig fortsättningsläsning för de som vuxit upp med till exempel Lasse-Maja och Kalle Skavank. Nu finns det mycket fantasy och en del skräck, men få deckare. Wennstams böcker kan bli en bra språngbräda mot deckare skrivna för vuxna, som är bra mycket mer explicita än denna bok är. Flickan på hotellet beskriver ett obehagligt mord, men Wennstam har skrivit historien mer som ett mysterium än något annat. Händelserna bygger också på ett verkligt fall och det om något borde locka unga läsare.

Jag vet inte om det är en trend, men jag tycker att flera böcker jag läst den senaste tiden som klassats som Unga Vuxna, hade passat bättre för åldersgruppen 12-15. Flickan på hotellet är en sådan. Visst finns det obehagliga scener, men det är en lättläst bok och skulle absolut kunna läsas av en en 13-åring. Däremot inte av en nioåring som letar i ungdomsbokshyllan. Kanske är det därför märkningen ser ut som den gör.

4 reaktioner på ”Flickan på hotellet”

  1. Jag läser just nu Wennstams bok Gänget, på liknande tema som hon i princip alltid engagerar sig i och som väl är temat även i Flickan på hotellet. Jag läste om fallet som boken bygger på i en intervju med Wennstam och inser att jag vill läsa den här boken också, och antagligen tipsa min snart trettonåriga dotter om den. Det där med åldrar är intressant. Våra tjejer läste Lasse-Maja, tills de helt abrupt slutade och övergick till i mitt tycke mer avancerad litteratur (både intrig, språk och inte minst omfång) som Rick Riordans serie om Percy Jackson. Och under vårterminen läste Isabella en bok jag kände igen titeln på, googlade och såg att det var en deckare av Camilla Läckberg. Under sommaren har hon lyssnat på tre till böcker i den serien.

    1. Mina ungar gjorde också ett hopp till Percy Jackson och liknande böcker, men just i deckargenren tycker jag att det fattas något mellan 9-12 och deckare för vuxna, som kan vara väldigt obehagliga. Det är visserligen lite osannolikt att ungdomar undersöker fall på det sätt som Alex och hennes kompisar gör, men köper man det är det en spännande historia med ett viktigt tema. Läser ni den båda finns det dessutom en hel del att diskutera om sociala medier och vem man kan lita på.

  2. Kan det vara så att genren ”unga vuxna” gör en glidning till vad termen ”Young adult” betyder i USA, alltså ungdomsbok rent generellt? I Sverige har vi ju gjort vår egen tolkning av termen, att det ska vara för ungdomar mellan 15-20 år… Jag blev förvirrad av det först eftersom jag läser amerikanska bokbloggar och litteraturartiklar också, så det skulle vara typiskt om man ändrar betydelsen av Unga vuxna nu när jag lärt mig 😉

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: