Okej, men vad gör ni nu?

Världen är inte jämställd. Sverige är inte jämställt. Svenska Akademien är definitivt inte jämställd. Det tycker Peter Englund är lite pinsamt, men inte så pinsamt att han tänker göra något åt det. Han tror nämligen inte på kvotering, utan att de bästa ska få priset. Så brukar det låta. De bästa ska prisas. Det måste vara därför som nio av de tio senaste litteraturpriserna gått till en man.

Nej, det skulle nog Englund ändå inte säga, då han menar att ”med tiden kommer det att jämna ut sig av den enkla anledningen att talangen är jämlikt fördelad.” Detta kommer dock inte ske automatiskt, utan genom att den som förordar en viss författare (läs man) ska ifrågasätta sitt urval lite mer.

Nej, jag tror inte heller på kvotering egentligen, inte när det gäller priser som detta. Däremot tror jag att det kan behövas på andra områden i samhället, då utvecklingen mot jämställdhet går pinsamt långsamt. Det är klart att den bästa ska prisas eller befordras, men så är det inte nu. Om vi inte på allvar tror att vita män från västvärlden är mer begåvade än andra.

Peter Englund drömmer om att efterträdas av en kvinna och visst hade det varit trevligt. Visst borde könsfördelningen vara jämnare bland de aderton. Viktigast av allt är kanske ändå att problematisera valet av pristagare, så att män inte kvoteras in varje dag.

 

3 reaktioner på ”Okej, men vad gör ni nu?”

  1. När majoriteten är män finns kanske även också en risk att en viss sorts böcker inte får en chans, likaså om majoriteten varit kvinnor. Om nu kvinnor och män föredrar olika sorters böcker. Det bästa hade kanske varit 9 kvinnor och 9 män, eller så hade det inte gjort någon skillnad angående pristagare. Men det hade gjort skillnad på könsfördelningen i gruppen.

    1. Jag tror definitivt att urvalet påverkas av att Akademien består av nästan bara män. Att kvinnor skriver för kvinnor, men män för alla verkar fortfarande gälla.

  2. Vem hade inte velat vara en fluga på väggen när Peter Englund och de andra träffas. Och visst vore det härligt om Englund efterträddes av en kvinna! Vad finns det för alternativ? Har du några förslag?

    Kram Frida

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: