Läsåret 2012

Det finns kanske redan för mycket skrivet om det jag läste 2012, men en sammanfattning till blir det allt. Jag gör det med hjälp av de punkter jag använde förra året och ett par nya från nya bloggfavoriten litteraturkvalster & småtankar.

Årets kvinnliga författare Herregud, hur väljer man ut en? Har letat i listorna efter författare jag läst mycket av och slutligen bestämt mig för Elly Griffiths, som lyckats skriva två riktigt bra böcker.

Årets manliga författare Utifrån samma princip väljer jag David Levithan.

Årets facklitteratur Jag har läst ovanligt mycket facklitteratur i år och den som chockade mig mest var helt klart Magnus Lintons De hatade: om radikalhögerns måltavlor. Jag visste på tok för lite om situationen i främst Ungern tidigare och blev riktigt skrämd.

Årets novellsamling Jag var riktigt imponerad av Spelreglerna av Jonas Karsson.

Årets barnbok Vi absolut älskade Kakor, änglar och tappade tänder.

Årets ungdomsbok Hm, egentligen tycker jag nig att dessa böcker passar för alla, eller så är jag bara ovanligt ung i sinnet. Jag väljer en som är en mer klassisk ungdomsroman än andra som var med på topplistan, nämligen Allt jag säger är sant av Lisa Bjärbo.

Årets diktsamling Nu har jag läst alldeles för få diktsamlingar i år, men bäst var Diktsamling av Lina Ekdahl.

Årets grafiska roman Svårt val faktiskt, har läst flera mycket bra i denna genre. All I want for christmas is planekonomi, Sara Granér var roligast och kanske viktigast, men Kyckling med plommon, Marjane Satrapi var också mycket bra och mer av en roman.

Årets självbiografiska How to be a woman, Caitlin Moran är en både viktig och fruktansvärt rolig bok.

Årets överraskning Att Överenskommelser av Simona Ahrnstedt var så himla bra. Otippad favorit helt klart.

Årets äntligen Ny bok av Jonas Gardell och dessutom den första delen i en trilogi. Har precis börjat på Sjukdomen

Årets nykomling För första gången läste jag en bok av Kerstin Ekman och gillade skarpt. Årets nykomling i min hylla alltså, trots en lång författarkarriär.

Årets debutant Skitsvårt måste jag säga. Jag har läst så otroligt många bra debutanter, men slutligen föll valet på Manne Fagerlind, vars Berg har inga rötter gav mersmak.

Årets återseende Jag läste en bok av Jonas Hassen Khemiri för första gången sedan debuten för många år sedan. Jag ringer mina bröder blev en av årets starkaste läsupplevelser.

Årets bottennapp Jag var väldigt besviken på Albatross av Hans Gunnarsson, men sämst är väl egentligen de böcker som jag inte ens orkade läsa ut, som A game of thrones.

Årets roligaste Fvonk av Erlend Loe. Skrattade så jag grät.

Årets sorgligaste Årets bästa bok The fault in our stars, John Green måste självklart få även denna utnämning.

Årets mest spännande Sharp Objects av Gillian Flynn var verkligen vansinnigt bra.

Årets mest provocerande Det måste nog bli Sista testamentet, James Frey om en minst sagt annorlunda Messias.

Årets tankeväckare Tunisian girl av Lina Ben Mhenni visar att nya tider ger nya möjligheter att föra ut sina åsikter och samla människor till protest.

Årets titel Liten parlör för älskande är en riktigt fin titel.

Årets kvinnliga huvudperson Måste bli fina, fina Elly i When god was a rabbit.

Årets manliga huvudperson Johannes i Vi måste börja med orden

Årets kvinnliga biroll Biba i The Poison three

Årets manliga biroll Definitivt Paul i Torka aldrig tårar utan handskar: 1 Kärleken.

Vilka favoriter hade du 2012?

 

1 reaktion på ”Läsåret 2012”

  1. Men så glad jag blir! Tack! Jag läser din blogg dagligen och förundras av det ständiga inläggsflödet.

    Jag kom just på att jag läser alldeles för lite lyrik och alldeles för lite grafiska romaner och alldeles för mycket på svenska. Jag ligger liksom alltid efter. Får väl damma av den gamla skolengelskan så även jag får ta del av ny litteratur.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: