Bekännelser att njuta av

Fredrik Lindströms bok Evolutionen och jag kommer inte överens har undertiteln Bekännelser. Jag läser, ofta med ett leende på läpparna. Ibland tar jag en paus och stirrar rakt ut i rymden. Någonting har fångat mig som kräver eftertanke. Inte sällan en riktigt häftig formulering.

Jag tycker om hur Lindström använder språket. Han leker utan att på något sätt minska sin respekt för det skrivna och för orden som inte alltid får så mycket uppmärksamhet.

Ibland är det absurt och roligt, som i Tjejkalas:

Tjejkalas

Livet ska gång på gång komma på oss att ha

varit på tjejkalas

och gått omkring

glada och pratiga

med gylfen öppen

och trott att alla skrattat

åt våra roliga anekdoter

och träffsäkra imitationer.

 

Livet ska alltid

ertappa oss

och få oss att rodna,

påminna oss om

vår egen begränsning

och vem som

står för kalasen.

 

Ofta är det vardagligt och de vardagliga metaforerna får mig att känna att det är just så här det är. Jag önskar bara att jag sagt det själv. Som den här om barn som växer och om de perfekta overallerna. Om att det så sällan funkar här och nu.

Här och nu

Barnets fodrade overall

i bävernylon

— alldeles för stor ena året

och redan

för trång

nästa säsong.

 

När den var perfekt

var vi någon annanstans,

mitt inne

i den djupaste sommaren,

gick inte att nå.

 

Det fulländade livet

angår egentligen

inte oss,

men dess omloppsbana

är så retfullt synlig

från jorden.

 

Jag blir mer och mer fascinerad av Fredrik Lindström ju mer jag hör och läser om och av honom. En synnerligen begåvad man som skriver helt sanslöst bra dikter. För den som inte är så van att läsa lyrik kan Lindström vara bra att börja med. Kanske ännu mer Jag är en sån som bara vill ligga med dig. I vilket fall som helst ska du läsa hans dikter och inte avfärda honom som en torr besserwisser från tv. Jag älskar visserligen även den torra besserwissern och njuter av hans anekdoter i På spåret. Gillar också hans böcker om språk som trots att de inte innehåller så mycket nytt, presenterar språkvetenskap på ett lite trevligare sätt än vi är vana vid.

Jag lånade Evolutionen och jag kommer inte överens på biblioteket, men måste nog ta och köpa den också. Det här är en bok att äga och återkomma till gång på gång.

4 reaktioner på ”Bekännelser att njuta av”

  1. Jag har nog aldrig läst lyrik, åtminstone inte frivilligt, men jag älskar Fredrik Lindström och tycker inte att han är torr. Så kanske skall jag följa ditt förslag och låta honom lotsa mig in i lyrikens värld.

  2. Jag har läst och tycker om Lindströms böcker om språket. Lyrik är jag dålig på så jag tar till mig dina tips.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: