Gula boktips i påsk

Bokmania ger påskgula lästips och jag hänger på. Det blirdock inga bilder på gula böcker i min bokhylla, men jag tipsar om några gula böcker jag lät och gillat, samt några jag inte läst, men som verkar bra.

En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie måste självklart vara med. Välskriven och gripande historia om ett land och ett krig som få vet något om. Definitivt en ögonöppnare för mig. Tvillingarna Olanna och Kainene står i centrum och deras mycket olika liv blir en del av Biafras historia.

Det har varit tyst om Khaled Hosseini efter Tusen strålande solar.  Boken har ett vackert gult omslag, men innehållet är fruktansvärt. Vänskapen mellan de två kvinnorna Mariam och Laila som är gifta med samma hemska man är dock vacker. En viktig bok som också fick mig att tänka på kvinnor i världen.

Den gula barnkammarboken om fordon är fin. Den köper jag år små flickor ganska ofta. Mer bilar åt flickorna!

Hetta av Ian McEwan tillhör definitivt de böcker jag vill läsa. Jag tänker ofta att jag ska läsa mer av honom, då jag älskat de böcker jag läst, men det blir liksom inte av. Hetta handlar om en nobelpristagare i fysik, kanske inte riktigt mitt ämne men det kan funka.

Jag har inte läst någon av Peter Gissys böcker om Kent Mortland , men Gul ondska låter onekligen spännande om än lite väl tillrättalagd. En kvinna mördas i Göteborg och det är alltid trevligt att läsa om sin hemstad hur hemsk historien än må vara.

Jag absolut älskar Astrid Lindgren i allmänhet och Pippi Långstrump i synnerhet. Tyvärr har jag inte lyckats överföra den kärleken till mina barn. De hade en kort Pippi-period, men annars är de rätt anti-Lindgren. Tråkigt tycker jag. Speciellt då böckerna är så himla fina.

En bok som de däremot älskar är När prinsessor tar semester av Per Gustavsson när prinsessorna slåss mot hemska hyenor som de sedan blir vänner med. Trots att den stackars prinsessan ofta lyckas göra sönder sitt svärd är hon väl ändå något av en Pippi-figur?!

3 reaktioner på ”Gula boktips i påsk”

  1. Åh, en sån rolig idé. Önskar att jag kommit på den själv. En halv gul som är en riktigt bra bok som jag återkommer till i tanken ofta. Hetta lyssanr jag på precis nu i radion och fastän jag är långt från fysikens värld så gillar jag det jag hör. Den är riktigt rolig i sin drift med vetenskapen….

  2. Haha, vilken rolig ide. Ska se om jag kommer på fler gula, annars är det rolgt att bara läsa.=) Barnboken ”Gula häxboken” i en bok för alla, kan jag i alla fall tipsa om. Riktigt bra bok att läsa högt för 6-åringen.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: