Så här blir det från och med nu

En full bokhylla är en rikedom har idag fortsatt debatten om recensionsexemplar och huruvida gratis böcker gör att recensionerna blir onödigt positiva. En sansat och bra inlägg tycker jag och tänkte skriva lite om hur jag tänker göra.

Jag börjar nämligen också att tänka om. Tidigare har jag aldrig nästan aldrig skrivit ut om boken är ett recensionsexemplar, en egenköpt bok, en present från någon annan, eller kanske en bok som jag fått i ett bokbyte eller en bibliotekslånad sådan. Jag har helt enkelt tänkt att en bok är en bok är en bok och att det är ointressant hur den kommit till mig. De har recenserats på samma sätt och om en recension har blivit lång eller kort har handlat om min dagsform mer än varifrån jag fått boken.

Jag har inte sett detta som ett problem, men om det nu är så att någon känner sig osäker på min förmåga att recensera efter eget huvud, vill jag självklart ändra på det. Jag vill absolut inte att någon ska tro att jag känner mig tvingad att tacka för ett recensionsexemplar genom en positiv recension. Detta har dock aldrig hänt och kommer aldrig heller att hända. Jag kommer dock aldrig att brutalt och okänsligt såga en bok, jag vänder mig emot effektsökeri och att göra sig lustig på andras bekostnad. Det går att såga med finess, utan att vara plump.

Jag kommer alltid att skriva det jag tycker om en bok. Jag kommer att läsa böcker jag vill läsa oavsett om det handlar om böcker jag fått, köpt eller lånat. Jag kommer även fortsättningsvis att tacka nej till recensionsböcker jag inte känner mig lockad att läsa. Jag kommer att fortsätta läsa de recensionsböcker jag vill läsa och dessutom efterfråga de böcker jag verkligen vill läsa. Så länge jag inte recenserar som yrke kommer jag inte att tvinga mig igenom böcker jag inte tycker om, men jag ska försöka komma ihåg att skriva även om avbrutna böcker.

Från och med nu kommer jag att tala om vilket förlag som gett ut en bok och när den kommit ut, som en service till mina läsare. Tidigare har jag bara länkat till förlagets hemsida. Jag kommer också att tala om huruvida boken är ett recensionsexemplar eller inte för att undvika eventuella missförstånd.

Frågor på det?

6 reaktioner på ”Så här blir det från och med nu”

  1. Jag skriver också ut vilka böcker som jag har fått som rec.ex. sedan ett bra tag tillbaka. Bara en parentes och en länk till utgivande förlag. För mig kändes det ärligast att göra så, men jag tänker som du: jag läser och gillar eller ogillar, och talar om det. Men jag tänker inte gå med på att jag ska ha någon slags redovisningsplikt om exakt vad jag läser och hur många böcker jag inte läser ut. Det får finnas någon måtta. Jag skriver om det som jag vill skriva om.

  2. Jag skriver inte hur jag fått böckerna i själva inlägget, men jag taggar alla recex med ”Recensionsböcker”. På så sätt kan man enkelt klicka på den rubriken om man skulle vilja se vilka böcker jag fått av olika förlag.

  3. Och jag är fortfarande så ny och naiv att jag inte ens har tänkt tanken att någon ska ”misstro” mina recensioner…Jag har ju faktiskt inte hunnit få så många recex heller. Jag läser det jag vill läsa och skriver vad jag tycker om de böcker jag över huvud taget vill och hinner skriva om. That’s it liksom. Jag brukar inte skriva ut att det är recensionsex men Lyrans idé var ju faktiskt ett bra alternativ.

  4. Jag har också funderat fram och tillbaka kring detta men nu har jag (nog) bestämt att jag skriver ut varifrån jag får boken, om inte annat för att visa att jag inte skriver översvallande om recensionsböcker för att de är recensionsböcker…

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: