Vad jag missade

Hemma igen i ett regnigt och blåsigt Göteborg efter en fantastisk vecka i södra Spanien. Mycket sol, allt för mycket god mat, trevligt sällskap och väldigt många böcker. Det blev faktiskt till och med två dopp i havet och det är mycket för att vara en badkruka som jag.

6,5 böcker blev det i veckan och 5,5 av dem var bra. Det dyker alltså upp en del recensioner den närmaste tiden, tråkigt kanske, men så får det bli. Ska försöka vara lite kreativ också, men med tanke på hur veckan ser ut vågar jag faktiskt inte lova någonting.

Imorgon kör det igång rejält, med lektioner så klart, men då jag tänkt komma ikapp med planeringen blir det istället en miljöutbildning som jag helt hade förträngt. Till sex håller den på och därefter blir det att åka direkt till föräldramöte på grabbarnas förskola. Bingo, tack vare en snäll mamma får vi ändå ihop det då makens dag blir minst lika lång.

Jag har missat en del bokrelaterat i veckan och visserligen behöver jag kanske inte uppdatera er men se det tänker jag göra ändå.

Nomineringarna för Augustpriset är klara och mina favoriter fanns inte med. Istället blir det någon av följande som vinner:

Årets svenska skönlitterära bok:
Magnus Florin – Ränderna
Sigrid Combüchen – Spill
Sara Stridsberg – Darling River
Johan Jönsson – Livdikt
Magnus William-Olsson – Ingersonetterna
Peter Törnqvist – Kioskvridning 140 grader

Vet ni, jag har faktiskt inte läst någon. Sara Stridsberg känns som en ”bordeförfattare”, men jag är inte alls sugen på just Darling River, egentligen inte på något av henne. Övertyga mig gärna. Lite samma känner jag inför Spill. Däremot skulle jag gärna läsa Ränderna och Ingersonetterna. Gubbar för hela slanten alltså. Inte riktigt likt mig.

Årets svenska fackbok:

Kristoffer Leandoer – Mask
Tina Thunander – Resa i Sharialand
Yvonne Hirdman – Den röda grevinnan
Moa Matthis – Maria Eleonora
Magnus Linton – Cocaina
Henrik Ekman -Vargen

Den röda grevinnan vill jag definitivt läsa och även Resa i Sharialand som P hade som förslag på läsning till nästa bokträff. Du skulle stått på dig!


Årets svenska barn- och ungdomsbok:

Maja-Maria Henriksson – Jag finns
Eva Lindström – Jag tycker inte om vatten
Jenny Jägerfeld – Här ligger jag och blöder
Anna Ehring – Syltmackor och oturslivet
Sofia Nordin – Det händer nu
Lena Sjöberg – Tänk om…

Lite konstigt att I det här trädet inte är nominerad måste jag säga. Den kom väl ut i januari?! Många av de nominerade verkar dock också vara läsvärda. Den 22 november delas priset ut.

I Storbritannien har det prestigefyllda Man Booker Prize delats ut. Vinnaren 2010 blev Howard Jacobson för The Finkler Question som låter helt okej. Just här hade jag hellre sett en kvinna. Room av Emma Donoghue verkar  nämligen riktigt, riktigt bra, men den kan jag ju faktiskt läsa ändå. Här hittar du en lista med de senaste tio vinnarböckerna. Av dem har jag läst en hel, en halv och en början. Ibland funkar det sådär med mig och prisade böcker.

Kanske ska gå med i ett litterärt sällskap, det verkar inne. Vet inte riktigt vad det skulle vara för något, kanske något tillägnat Hjalmar Söderberg, Nils Ferlin eller varför inte Karin Boye?

Något Okej-sällskap finns inte ännu, men väl en hyllningsbok till tidningen  vars posters prydde mitt flickrums väggar. Tror nästan att jag måste införskaffa den för att kunna få till en liten nostalgitripp så här på höstkanten.

Det får dock bli efter jul, för nu får det bli lite lugnt på köpfronten igen. På flygplatsen köpte jag en lite udda bok Mr Rosenblum’s List som är en guide till hur man blir en perfekt engelsman. Hemma på dörren hängde dessutom ett paket från Bokus med bland annat ungdomsböcker av favoriten Sonya Sones.

Innan jag lägger mig ska jag bara läsa de 418 inlägg som ni producerat i veckan. Kanske hinner jag med en och annan kommentar också. Trevligt att vara tillbaka i verkligheten trots allt.

Vi ses snart i en kommentar nära dig!

7 reaktioner på ”Vad jag missade”

  1. Det var ju mycket positivt att Augustprisjuryn uppenbarligen lagt ned ett stort arbete och lyckats överraska de flesta. Det stärker dessutom deras integritet att de valt böcker som inte nödvändigtvis uppskattas av bokhandeln (Livdikt)!

  2. Hm. Jag gillar det där att 5,5 böcker var bra. Den mystiska halvan av en bok som var dålig kanske förtjänar ett eget ingående inlägg 😉

    1. Nej, det måste väl ändå ha varit en hel bok som var dålig. Fast nu är mina mattekunskaper inte direkt i världsklass så…

      Jag är inte heller sugen på Darling River. Är inte sugen på Stridsberg överhuvudtaget. Det har jag aldrig varit. På samma sätt som Oksanen inte lockar.

      1. Filar på en rejäl sågning av en hel bok. Den halva bra är en novellsamling. Resten kanske är bra också, men jag tror att små doser blir bra så de återstående novellerna får vänta.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: