Bokmässepepp del 7: X Publishing

Förlaget X Publishing tillhör favoriterna helt klart. De ger främst ut böcker för unga vuxna och säger sig själva söka böcker som är beroendeframkallande. Jag skulle definitivt vilja påstå att de lyckats. Gladast är jag över att ha upptäckt David Levithan och Rachel Cohn, men även svenska författare som Malin Isaksson och debutanten Kristian Johannesson. Många av deras titlar är både udda och bra. Karin Mossed är redaktör på förlaget och idag är det hon som peppar inför bokmässan.

Vad har du för planer för årets mässa?

Att träffa folk såklart! Och upptäcka böcker som jag missat under året … Springa på så många seminarier jag hinner. Sen kommer jag att dricka ett traditionsenligt glas vin med en gammal familjevän uppe i Heaven 23. Hissen blir läskigare och läskigare för varje år.

 

Vilka böcker vill du lyfta fram från ert förlag?

Jag tror att mässan utgör ett perfekt tillfälle att upptäcka hela X Publishings utgivning, vi tar med oss alla böcker från starten 2007 (med undantag av tre titlar, som är slutsålda). Men det är klart att jag vill puffa lite extra för våra höstnyheter. I år ger vi ut två debuter: Vi måste börja med orden av Kristian Johannesson och Bilder som inte angår mig av Felicia Stenroth. Där Kristian leker med såväl innehåll som ord och form är Felicia en mer traditionell romanförfattare, men samtidigt en i det facket unik ung röst. Böckerna har klassperspektivet gemensamt och även författarna delar vissa egenskaper, ett exempel är att de visar en oerhörd respekt för det skrivna ordet.

Vi måste börja med orden grep tag i mig direkt när vi hade manusmöte den där kvällen i oktober förra året. Farhågorna var dock många: Omfamnar författaren för mycket? Statarbakgrunden, osäkerheten i rollen som obehörig lärarvikarie på SFI, Landskronarasismen, arbetet på vårdhemmet och förälskelserna – finns det någon risk för rörighet? Men nej, jag kunde lugnt läsa vidare: Kristian Johannesson är ytterst medveten om vad han gör med orden. Och det med den äran.

Bilder som inte angår mig gav mig en liknande känsla som den jag fick när jag läste Vi måste börja med orden, ”Det här är för fint för att vara sant!” Boken slår till i mellangärdet med sin ojämförliga skildring av utanförskap – det som många av oss tar för givet är bokens huvudperson helt främmande. Men Bilder som inte angår mig är allt annat än en mörk roman. Tvärtom: Felicia Stenroth piggar upp, hennes debut liksom kittlar sig längst in i själen. Ja, även redaktörer och förläggare har sådana. Själar alltså.

Så har vi två översatta böcker, lika olika varandra som oemotståndliga: I begynnelsen var Bob av Meg Rosoff och Askungeleken av Kelly Link. Dem kan jag prata länge om och gör det gärna på plats.

 

Vilka av era författare finns på plats?

Felicia Stenroth, Kristian Johannesson och Isabella Nilsson (möt Felicia Stenroth och Kristian Johannesson! Isabella Nilsson och Felicia Stenroth deltar dessutom i en kväll som anordnas av Dynamo, en del av Göteborgs stadsbibliotek. Programmet kommer upp här så småningom).

Tre författare som väl inte kan kallas ”våra”, men som alla skrev varsin del i kollektivromanen Avståndet mellan, nämligen Kevin Frato, Jenny Jägerfeld och Anneli Jordahl, kan du se och höra här.

 

Vilken författare vill du själv lyssna till?

Vilken? Inte vilka? Hu, så svårt. Vill? Oerhört många. Hinner? Inte lika många. Men jag kommer definitivt att gå på prisutdelningen av årets Peter Pan-pris: Mats Kempe presenterar Ho Baek Lees bilderbokskonst och intervjuar författaren, som kommer resande ända från Sydkorea. Och okej då, jag vill väldigt gärna lyssna på uppläsningar av Nina Hemmingsson och Alice Kassius Eggers i Rum för poesi. Samt försöka hinna med att lyssna vid något av de tillfällen då Lawen Mohtadi pratar om sin biografi över Katarina Taikon.

 

Vilken monter missar du inte?

Trasten och Tranan, Rosenlarv (är mkt nyfiken på Sara Tuss Efrik som debuterar där i höst!), Kolik, Sveriges radio, Sekwa. Med många fler.

 

Årets tema är Norden. Vilken är din nordiska favoritförfattare?

Tillåt mig upprepa: Vilken? Inte vilka? Sofi Oksanen tycker jag om. Och Vigdís Grímsdóttir, Gro Dahle, Tove Jansson, Harald Rosenløw Eeg (framförallt AVIG, missa inte!) Trude Marstein, Beate Grimsrud, Tomas Lagermand Lundme, Maria Parr, Monika Fagerholm, Áslaug Jónsdóttír. Med en hel del fler.

 

Vad har du för råd till den som besöker mässan för första gången?

Det här är nog knappast första gången ni hör det, men jag stämmer in i kören: Stressa inte. Det är omöjligt att ta sig fram snabbt i myllret och allt blir värre om du har bråttom. Ha bra skor. Drick mycket vatten. Hitta andningsluckor – var inte rädd för att gå ut och ta en promenad längs vattnet, jag gör ofta det. Sätter mig på en bänk och käkar lunch ur en låda vid fint väder. Läser en … bok.

 

 Måste verkligen säga att jag gillar att det finns fler än jag som är helt oförmögen att välja en författare när det efterfrågas! Många bra tips på författare där. Och tipset om att hitta andningspauser under mässan är också bra. Ses vi i X Publishings monter?

2 reaktioner på ”Bokmässepepp del 7: X Publishing”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: