Våga välja ditt liv

Man måste respektera sig själv för att våga förändras.

 

Just den meningen fastnar när jag läser Isnätterna av Malin Isaksson.  Den ekar i huvudet och jag tänker på hur svårt det är att förändra det man vill. Att viljan inte räcker.  Att överge sig själv och sina drömmar är lika illa som att överge någon annan. Det är värt att tänka på.

Boken Isnätterna handlar om två systrar. Den äldre heter Jenny och den yngre Jojo.  Jenny är den äldre av dem och hon har tagit studenten. Därefter har hon gjort absolut ingenting. I alla fall på ytan. I början av boken besöker hon Arbetsförmedlingen, men går mitt i mötet. Hon vågar inte gå vidare med sitt liv.

En stor anledning till detta är lillasyster Jojo som fortfarande borde gå på gymnasiet, men i princip har gett upp studierna helt. Jenny gör sitt bästa för att stötta sin syster och det hela går så långt att det snart är en väldigt flytande gräns mellan de två systrarna. De har en speciell och väldigt nära relation, lever i symbios, börjar klä sig likadant och gör allt tillsammans. När det gäller de nattliga aktiviteterna är Jojo den som är mest drivande och det hon hittar på är långt ifrån alltid lagligt.

Jag lyssnade på Malin Isaksson på Bokmässan, då hon och Jenny Jägerfeld talade om utåtagerande tjejer i litteraturen. Hon pratade då om Jennys farliga passivitet, som kanske är värre än Jojos mer aktiva revolt mot livet.

Jag gillar Isnätterna mycket för att boken med sitt poetiska språk pendlar någonstans mellan dröm och verklighet. Jag fascineras av systrarnas agerande, men har ibland svårt att förstå dem. Ännu svårare har jag att förstå deras pappa som är mer än lovligt passiv. Han verkar fortfarande tro att döttrarna är små flickor, men det bottnar kanske i ett önsketänkande. Flickornas äldre bröder tycker mest att det är lite coolt att systrarna börjar bli stora och bjuder mer än gärna hem dem på fest. Efter en rejäl make-over ser de i princip likadana ut och väcker stor uppmärksamhet.

Jag blir nyfiken på att läsa mer av Malin Isaksson då jag verkligen gillar hennes sätt att skriva. Det finns några tidigare titlar utgivna på Bonnier Carlsen. Isnätterna är dock ett recensionsexemplar från X-publishing.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: