Jag läser alltså är jag

Det kan tyckas asocialt att sitta med näsan i en bok, men jag håller inte med.  Genom böcker reser du i tid och rum. Du kan umgås med gamla, unga, friska, sjuka, glada, olyckliga, rika och fattiga utan att flytta dig en meter. Du lär dig saker och vidgar dina vyer. Tänk att få krypa in i någons huvud och stanna där en stund?

Jag älskar att resa även i verkliga livet och skulle inte vilja byta bort mina riktiga, fysiska resor, men inte heller vara utan de fiktiva. Jag tror att även bilden av den verklighet vi befinner oss i blir sannare och bättre om vi lägger till lite fiktion.  Genom att läsa en bok om en händelse eller en person får du en bättre bild av vad som egentligen är sanningen.

Jag lärde mig mycket om Biafra när jag läste En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie, insåg kvinnors svårigheter i Afghanistan och Algeriet då jag läste Tusen strålande solar av Khaled Hosseini och Sultanbrudens skugga av Assia Djebar, lärde mig mer om den galne diktatorn Rafael Leonidas Trujillo med hjälp av Oscar Wao, blev påmind om det lika galna glastaket som Hanna slår huvudet i och som många kvinnor skadas av varje dag i Dubbla slag av Malin Persson Giolito, funderade kring hur det kunde ha blivit om Philip Roths Konspirationen mot Amerika blivit verklighet och hur det faktiskt kan vara möjligt att älska George W Bush om han heter Charlie Blackwell, som han gör i American Wife av Curtis Sittenfeld. Jag är helt klart beroende av att färdas i tid och rum med hjälp av böcker.

Hur hinner du läsa så mycket?, frågar många. Och svaret är dels att jag läser snabbt, att jag prioriterar läsning, men också att jag är lite manisk. Sedan jag började skriva om böcker och läsning här på bloggen har jag upptäckt fler författare och listorna med böcker jag vill läsa är vansinnigt lång.

Jag läser alltså är jag. Så länge det finns en bra bok kvar att läsa finns det minst ett skäl att läsa vidare. Det finns inget bättre sätt att varva ner från den stressade vardagen än med en bok.

 

Detta inlägg är en del av en bloggstafett för att fira Världsbokdagen.

Läs mer om stafetten hos följande bloggare:

och dagarna går…, Ariels Bokhylla, Eli läser och skriver, Can’t sleep, must read, Fiktiviteter, Böcker böcker böcker, Marias Bokblogg, the curious case of the books, Tidnings Ida, Talk nerdy to me, Bokform, Boklesebloggen min, Bokomaten, Två träd i en bokskog, Mimmimaries böcker och annat, Inreda med böcker, Havsdjupens sal, Ciccis Bokblogg, Böcker etc., Lingonhjärta, Lyrans Noblesser, Ord och inga visor, En full bokhylla är en rikedom, enligt O

9 reaktioner på ”Jag läser alltså är jag”

  1. Det är sant som du skriver: böcker är ett resande, både i tiden, världen och i människors psyken. Jag såg t.ex. aldrig George Bush som en människa, utan mer som en karikatyr, förrän jag läste ”American Wife” och faktiskt insåg att han kan ha bra sidor också och är en tredimensionell varelse som alla andra.

  2. Jag kan tillägga att för mig som egentligen levt utomlands i över 20 år har ett väldigt bra utbyte av mitt tidigare hemland Island genom böckernas värld. Jag kan både ta del av landets kultur och miljöer men även hålla språket vid liv genom att läsa på originalspråk, vilket ju blev högst aktuellt nu med en isländsk vinnare av Nordiska Rådets Litteraturpris.

  3. Härlig inledning på stafetten! Nu ser jag fram emot att läsa allas inlägg! Lite kommentarer blir det nog också. Glad påskafton och världsboksdag på er alla.

  4. Det är så sant det du skriver. Att läsa är ett sätt att resa, uppleva och lära sig att världen är mångdimensionell. Själv tycker jag också att fiktion är otroligt nyttigt. Utan fiktion blir världen så platt.
    Nu ser jag fram emot att börja läsa alla inlägg. Tack för en jättebra initiativ.

  5. Jag håller verkligen med om allt du skriver! Jag skulle också förklara min läsning med att jag läser relativt snabbt, tar alla chanser som finns till läsning och att jag dessutom är en smula manisk 😉

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: