Mina svar på B

Nu har jag klurat lite själv på veckans frågor. Det tog tid att komma på titlar på de där jäkla (ursäkta) orden. Jag förstår om ni skiter i ett eller fler. Det hade jag också gjort om jag inte vore så sjukligt envis.

1. Först fem ord på B (hyfsat) slumpvis utvalda ur SAOL (den här gången tog jag bort ett icke rumsrent ord). Kombinera ett eller fler ord och associera till en titel. Du får vara precis hur långsökt du vill, men förklara hur du tänker. Fem ord till en titel är målet antar jag, eller kanske behöver du fem titlar för att använda de fem orden, eller så skiter du i att använda dem alla. Gör som du vill, syftet är att tipsa om böcker eller hur?

Båt

Badkar

Bomber

Berså

Blyg

Den första boken jag kom att tänka på var en bok jag läste som barn, Pablo – Pingvinen som alltid frös om en pingvin som flyttar från is och kyla till en tropisk ö. Han använder ett badkar som båt.

Sedan har vi bomber och det får bli Molnfri bombnatt av Vibeke Olsson, som är en av de bästa skildringar från andra världskriget jag läst. Eli läste den nyss och var också lyrisk.

En berså kanske det inte är, men jag tänker på Lotta på Bråkmakargatan som hänger plättar i trädet och äter dem. När de tar slut går hon över på blad. Älskar den sköna ungen som verkligen är allt annat än blyg. Filmens Lotta är dessutom helt underbar.

2. I fråga 2 vill jag att du berättar om att berätta om en fiktiv karaktär från böckernas värld. För- eller efternamn på B den här veckan.

Har inte ens läst Bombi Bitt och jag, ändå var det länge bara Bombi som snurrade i skallen. Irriterande.

Sedan kom jag att tänka på en bok som Storebror älskade förut. Det var hans pottbok och varje gång han tränade på att kissa på pottan skulle vi läsa Bill och Bolla. Det roligaste var, enligt Leo, att mamma börja sticka pyttesmå saker till en liten flicka. Själv fascinerades jag av den ganska osentimentala skildringen av hur det kan vara att få ett annorlunda barn. Gunilla Bergström konstaterar att alla runt omkring är ledsna och gråter, men Bolla själv mår faktiskt bra och är riktigt glad.

3. Berätta om en bok som innehåller ett bröllop.

Jag vet att jag tjatar om Laura Ingalls Wilders böcker, men Gyllene år innehåller ett av de finaste bokbröllop jag vet. Egentligen inte alls märkvärdigt. Almanzo vill skynda på bröllopet och Laura hinner inte sy färdigt brudklänningen. Istället gifter hon sig i den nya svarta klänning hon hunnit få klart. En svart klänning måste alla gifta kvinnor ha, men hennes mamma är inte nöjd med att hon tvingas gifta sig i den.

Själva vigseln är stillsam. Lauras vän Ida och hennes fästman Elmer är vittnen och Idas far Pastor Brown är vigselförrättare. Precis som Laura och Almanzo önskar stryker han delen om att en hustru ska lova att lyda sin man.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: