Tio gamla höjdare

Jag har listat mina favoriter bland de böcker som utkom 2010 och här kommer en tia med gamla godingar som råkade vara nya för mig just i år. Säkert har jag glömt någon, andra har jag tagit bort medvetet, men här är i alla fall tio av de bästa.

Året inleddes med underbara American wife av Curtis Sittenfeld. En näst intill fulländad skapelse av en författare jag hoppas skriver mycket mer. Gärna snart.

Allt går sönder av Chinua Achebe gav mig bakgrunden till Nigerias historia i allmänhet och igbofolkets i synnerhet.

Allt är bara bra, tack av Moa Herngren beskriver ett destruktivt förhållande på ett mycket bra och gripande sätt. En ny favoritförfattare.

Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet) av Anneli Jordahl var visserligen ny i pocket 2010, men kom ut 2009. En mycket bra fiktiv biografi om Ellen Key.

Allt som återstår av Elin Boardy har jag tjatat så mycket om att det börjar bli löjligt, men det är en hemskans bra bok.

Den hemliga historien av Donna Tartt är en modern klassiker som jag är glad att jag läst. Dags att läsa hennes andra bok och därefter vänta på en ny.

Hungerspelen av Suzanne Collins är jag väldigt glad att jag fick i ett bokbytarpaket och läste trots att jag inte trodde att jag skulle gilla den.

On the Beach av Nevil Shute blev enda dystopin i sommar, men en väldigt bra sådan.

One day av David Nicholls läste jag på engelska, men den svenska översättningen kom visserligen ut i år. En väldigt bra bok hur som helst.

Årets sista bok tillhör också de bästa. Äntligen läste jag min andra Murakami och Sputnikälskling var nästan lika bra som Norweigan Wood.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: