Kenya 1998

Jag tänkte ta er med på en guidad tur genom de resor jag gjort under åren. Mest fokus är det på litteraturen självklart.

December 1998 tillbringade jag i Kenya, först på Svenska skolan i Nairobi för att skriva examensarbete och därefter en sväng till Mombasa och en till Masai Mara. Med på resan fanns mina tre underbara studievänner som jag fortfarande håller så kära.

Självklart tog vi oss ut till Karen och Karen Blixens farm vid Ngong Hills. ett vackert, men helt absurt museum där Blixens liv och rekvisita från filmen Mitt Afrika blandas lite hur som helst. Jag började läsa Den afrikanska farmen, men hann aldrig färdigt. Borde kanske ta nya tag någon gång, om inte annat för att kunna bocka av en klassiker.

Under resan läste jag däremot min första bok av favoriten Barbara Voors Tillit till dig, om Saga och Zacharias, som jag aldrig vågat läsa om av rädsla för att förstöra magin.

Jag minns också att jag läste och tyckte om Svart harakiri av Paul Beatty, men jag har absolut inga minnen av den längre. Konstigt att vissa böcker bara finns kvar som en känsla.

Resan till Kenya var mitt första möte med Afrika och jag ville definitivt ha mer. Alla vi träffade rekommenderade en resa till Zimbabwe som skulle vara ett fantastiskt land att resa i. Lite har hänt sedan dess minst sagt.

6 reaktioner på ”Kenya 1998”

  1. Ja älskar filmen ”Mitt Afrika” och har alltid velat åka till Kenya så jag hoppas det blir av någon gång. Har inte fått för mig att läsa boken dock:-)

  2. Kul inlägg! Jag var i Kenya när jag var 1994 och läste bland annat Voors När elefanter dansar. Dessutom var jag helt uppslukad av Karen Blixens värld efter att ha besökt farmen. Lästa både Den afrikanska farmen och Breven från Afrika och älskade dem. Dessutom slukade jag en massa andra Afrika-relaterade böcker.

    Kul att du väckte mina minnen till liv, jag skulle verkligen vilja resa tillbaka till Afrika, se fler länder…

  3. Så härligt att läsa om dina litterära reseminnen, börjar genast fundera över mina egna. Afrika är en fantasiskt spännande kontinent, önkar jag hade rest mer där! Ha det gott och samla nya resminnen!

  4. Jag läste Den afrikanska farmen av Karen Blixen innan vi åkte till Kenya 2007. Jag fastnade verkligen för boken, den gav mig många insikter om europeernas relation till de svarta i Afrika och hur historien liksom gått fortare där, hoppat över en massa steg…

    Vi planerade att besöka Karen Blixens farm, men blev avbrutna pga valet och de oroligheter i landet som gjorde att en miljon människor drevs på flykt och 1000 dödades. Själva fastnade vi på ett litet pensionat, helt avskurna från yttervärlden och med sinande mat i skafferiet. Lyckades efter sju dagar fly i en bil, mellan brinnande bilvrak och män med machetes i slummen, till Tanzania tillsammans med två holländare. En mer spännande resa än vi tänkt om man säger så…

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: