Kvinnor, makt och politik före och efter Irans revolution 1979

Idag är det Tema Jämställdhet på Globala Torget och jag fastnade för ett samtal, eller egentligen ett föredrag, om Kvinnor, makt och politik före och efter Irans revolution 1979, en revolution som jag det senaste året har försökt att sätta mig in i ordentligt. Det riktigt spännande är hur de olika grupperna kämpade för att förändra det Iranska samhället och hur olika resultatet blev för de dem.

Intressant innehåll, inte speciellt neutralt, men det gav en röst kring hur det var före revolutionen och hur det förändrades på kort och lång sikt. Tydligt är att livet i Iran var bra för vissa innan revolutionen, men att det skulle vara demokrati under shahens tid ser jag som en efterkonstruktion. Eller så missuppfattade jag vad föreläsaren Dr. Mrs. Mehrangiz Kar menade, för visst var Iran på väg mot demokrati tills president Mossadeq avsattes med hjälp av CIA 1953.

Att sociala medier finns numera gör att situationen ser väldigt annorlunda ut i Iran jämfört med hur det var för 40 år sedan. Blir det en ny revolution, säger Mehrangiz Kar, är det där det börjar. Kvinnor har ingen direkt politisk makt just nu i det iranska samhället, men de kan få en röst genom just sociala medier. Även i Iran används hashtaggen #metoo. Trots att ingenting har förändrats rent lagligt gällande t.ex. hedersmord har rösterna på sociala medier kunnat påverka och kommer förhoppningsvis att påverka ännu mer i framtiden.

Klart är att jag har väldigt mycket svårare att koncentrera mig framför datorn, men jag påmindes i alla fall om hur intressant det iranska samhället är och hur lite jag egentligen vet.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: