Det är söndag idag…

… och i boken jag läser jag jag hittat några riktigt bra citat. Dags att hoppa på utmaningen som ursprungligen kommer från Flukten fra virkeligheten och går ut på att just bjuda på utdrag från de böcker man just nu läser, samt tankar om den. Idag bjuder hon på en kritisk smakbit och längst ner i inlägget finns instruktionerna.

Boken jag läser just nu är En blomma av blod av Ngugi Wa Thiong’o, en författare som ingår i min boktolva och en bok som jag har med i  min trio till Pockerlovers utmaning tre på tre. Dessutom finns det en möjlighet att Ngugi Wa Thiong’o ligger högt på vadslagningslistorna inför avslöjandet av årets nobelpristagare i litteratur. Kanske är det till och med hans namn som Peter Englund läser upp.

Huvudpersonen i boken, Munuri, undervisar i byns skola och en dag återvänder en elev som han hjälpt till högre studier:

Och nu, många år senare, var han tillbaka, kanske för att berätta för mig om avfärd till ännu högre regioner. Det här var förvisso den verkliga lönen för undervisningen; då och då träffade man på någon som efteråt hade överträffat ens vildaste drömmar, ens innerligaste förhoppningar, att denne någon kom tillbaka för att tacka en och då blev man glad.

Jag tycker om att huvudpersonen är lärare, för trots att ingen del av boken hittills utspelat sig i skolsalen, finns skolan ändå hela tiden i bakgrunden som en möjlighet till ett liv bättre än det som erbjuds utan skolgång. Annars är det ett mord som snart kommer att stå i centrum och de personer jag lärt känna ska blandas in i det.

Jag har läst ungefär 130 sidor i En blomma av blod och jag tycker om den. Egentligen händer det mycket lite, samtidigt som det på varje sida händer en massa små saker. Jag tycker om stämningen och tempot. Jag tycker om hur tidsperspektiven byts och att jag  ännu inte vet varken var historien börjar eller slutar.

11 reaktioner på ”Det är söndag idag…”

  1. Tusen takk for smakebiten:-) Har ikke hørt om denne boken før og ble litt nysgjerrig. Ha en fin dag videre og kos deg med boken:-)

  2. Tack för smakbiten. Jag ser fram mot att läsa dina slutliga tankar om boken! Har som ambition för 2013 att bredda mitt läsande och det här vore nog en bra bok för det.

    1. Den är nyöversatt i Sverige, men hans böcker finns även på engelska. Första boken av honom jag läser. Roligt med en norsk gäst här!

  3. Jag kan bara hålla med Lotten 🙂 Läser nog mest nordiskt, men vill gärna skicka ut mina tentakler i resten av världen också.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d