Sommarläsning enligt O

Igår på bokträffen skulle vi ha pratat sommarböcker. Lite blev det, men inte så mycket. Då SvD tipsar om sommarböcker, tänkte jag göra detsamma här på bloggen.

I början av sommaren behöver i alla fall jag något lättsamt för att komma ner i varv. Då passar Baddaren av Emma Hamberg utmärkt. Den utspelar sig dessutom under en sommar då Maja ordnar simskola för vuxna.

Det är lätt att tänka att chick-lit alltid är ytligt och dåligt, men där håller jag inte med. Det finns mycket bra inom genren också. En av mina favoriter är Lisa Jewell och bland hennes böcker skulle jag rekommendera Ralph’s party där Jem och Ralph träffas och blir kära och After the party där det gått några år och de fastnat i småbarnshelvetet. A friend of the family och The truth about Melody Browne är också mycket bra. Själv tänker jag klicka hem hennes nya bok The making of us.

En deckare eller två kanske behövs innan du ger dig på den tyngre litteraturen. Peter James får definitivt inte den uppmärksamhet han förtjänar. Hans böcker utspelar sig i Brighton och är ruskigt bra. Jag ska snart läsa del 4 Död mans fotspår och har skrivit om de tre första böckerna här, här och här.

Vill du istället läsa en klassisk och tämligen oblodig deckare tycker jag att du ska satsa på  Maureen O’Briens Döden inpå livet.

Några klassiker hör sommaren till och jag rekommenderar varmt att du läser Norrtullsligan av Elin Wägner. En skrämmande aktuell bok. Mycket läsvärd.

Lila hibiscus av Chimamanda Ngozi Adichie är grym i ordets båda bemärkelser. Har du inte redan läst något av henne tycker jag definitivt att du ska göra det. Vill du sedan läsa mer om Nigeria rekommenderar jag Allt går sönder av Chinua Achebe.

Tror det räcker så här. Ni har att göra i några veckor i alla fall med de här tipsen hoppas jag!

 

 

 

12 reaktioner på ”Sommarläsning enligt O”

  1. Jag läser mycket deckare på sommaren och ska snart läsa Mari Jungstedts senaste, tänkte jag. Jag har faktiskt läst alla i den serien, sträckläste sex av dem under två dagar för två år sedan.. 😀 Annars tänkte jag fortsätta med min Boktolva och läsa författare som jag inte tidigare läst.

  2. Jag har precis lagt värsta bokbeställningen till sommaren (som att jag inte skulle ha tillräckligt med olästa böcker hemma..). Baddaren var med!

    Deckarbidragen var ett par Ian Fleming och en Viveca Sten, har inte heller läst Peter James, fast jag förstår att du tycker att man ska 🙂

  3. Jag har antingen läst böckerna du tipsat om eller så ligger de i min bibliotekshög. Intressant. Baddaren finns i högen liksom Norrtullsligan.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: