Frågor att fundera över

alt 22

På onsdag i nästa vecka är det dags för den första fysiska träffen med Göteborg läser. Vi ses på Stadsmuseet 13/3 kl 18.00. Vi kommer att få veta lite om Göteborg på 1700-talet av museets duktiga personal och sedan samtalar vi kring de 100 första sidorna i John Hall.

Anmälan sker på Facebook eller till Anna på adress anna (snabela) joholofsson.se

Läs mer om träffen här. Efter vår fysiska träff fortsätter diskussionerna på vår Facebook-sida, så att även de som inte bor precis i Göteborg kan delta.

Kanske vill ni förbereda er lite för vårt samtal om boken? Anna har satt ihop några frågor att fundera kring. Självklart är det fritt fram för egna frågor också! Själv har jag snöat in på hur John Hall dä uppfostrar John Hall dy och så är jag väldigt nyfiken på alla människor som nämns.

Göteborg under 1700-talet var en spännande plats med Ostindiska kompaniet, arbetskraft som drogs till staden, invandrade köpmän och början till industrialismen. Hur tycker vi att Sophie Elkan har lyckats med att beskriva den historiska miljön

Hur viktigt är det för oss som läser att en historisk roman bygger på fakta? Är det viktigt att en författare av en historisk roman redovisar sina källor? Kan vi hålla isär fiktion och fakta? Är det OK att använda historiska romaner t ex på historielektioner?  

Funderingar kring John Halls familj, deras bakgrund och sätt att leva. Hur beskrivs familjemedlemmarna i romanen? Hur beskriver Elkan livet bland societén? 

När man läser John Hall så funderar man på om den här specielle pojken och senare mannen led av något handikapp eller psykisk sjukdom eller om han var en produkt av tiden, fostan och familjen? Är hennes beskrivning av John Hall kanske i själva verket ett inlägg i debatten kring uppfostran som rådde i slutet av 1800-talet?

Boken var oerhört populär runt sekelsiftet och måhända kommenterade den lika mycket sin samtid som 1700-talets Göteborg? Kan där finnas humor och samhällskritik som vi till viss del inte uppfattar idag?

Vad definieras som en historisk roman, hur långt tillbaka i tiden behöver vi gå? Vad tycker vi kännetecknar en bra historisk roman?

Språkdräkten, språket är moderniserat i pocketversionen. Stör det eller förstärker det gammaldags språket läsningen?

 

 

 

2 reaktioner på ”Frågor att fundera över”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: