Bokmässepepp del 4: Christin Ljungqvist

Foto: Ola Kjelbye

När jag blev bjuden på Gilla Böckers releasefest för Christin Ljungqvists bok Kaninhjärta blev jag först väldigt glad för att det hände något kul i Göteborg, men också nervös för att gå dit, då jag inte kände att boken var någonting för mig. Men jag gick dit och föll för den glada debutanten och det faktum att boken är full av Kent-citat. Klart jag var tvungen att läsa och mot alla odds älskade jag verkligen det jag läste. Det finns inte ord för att beskriva denna totalt annorlunda och unika bok. Den måste läsas. Nu förstår ni säkert varför jag är glad över att författaren till en av vårens höjdpunkter finns med i min uppladdning inför mässan.

Du debuterade i våras med boken Kaninhjärta. Kan du berätta om den?

Kaninhjärta handlar om tvillingarna Mary och Anne som tjuvar sin pappas lägenhet en bit av sitt sommarlov, då han är i Thailand med sin nya tjej. Tvillingarna hamnar mitt i sökandet av en försvunnen liten flicka, och de är särskilda, de fungerar som ett medium tillsammans, Mary är ett så kallat fysiskt medium och Anne är klärvoajant. När jag skulle skriva boken var jag precis på väg att skriva en annan, men Kaninhjärta drog som ingenting förut, jag fick en ingivelse, kan man säga. En av de första, och starkaste, inre bilderna jag fick av systrarna var när de står på golvet i Marys rum och dansar till en Kent-låt, jag kunde inte bli av med bilden, eller känslan av att jag borde satsa, så jag satte mig ner och skrev.

När får vi läsa en ny bok av dig?

Det här med bok två blir nästan ett slags fenomen. När jag skrev Kaninhjärta var jag kvar i min kampanda, jag stångades på förlagen och lobbade hårt, full av tvivel och självförtroende i en märklig blandning. Nu har jag fått ett förlag, och läsare, och plötsligt förföljs jag av förväntningar. Det har varit en ny slags erfarenhet, den att prestera under press. Men jag klarade det. Förlaget meddelade alldeles nyss att mitt nästa manus ska bli bok, och om allt går som planerat släpps den ett år efter Kaninhjärta. Ren jäkla lycka, ska jag säga dig.

I slutet av september är det Bok- och biblioteksmässa i Göteborg. 
Vad har du för planer för årets mässa?

Oh, jag har massor av planer! Det blir montermingel och förlagsmiddag på torsdag, Unga Scenen med Amanda Hellberg på fredag kl. 17 och bokbloggarmingel på lördag, jag tror det är i Bonniermontern (?). Utöver detta är den stora planen; närvaro. Jag ska vara DÄR.

Det här är din första bokmässa som författare och jag kan inte låta bli att ställa den klassiska frågan: Hur känns det?

Väldigt konstigt. Nya tankar poppar upp i huvudet på mig hela tiden, som idag; tänk, om någon faktiskt kommer fram till mig och säger att hen gillar min bok, bara SÅ? Det skulle vara fint. Eller tänk, att jag får gå BACKSTAGE nu, och äta min lunch med massa KÄNDISAR. Eller tänk, att jag kommer få träffa Ada och Anna igen, och Lina, och Jenny, och alla mina fina förlagskollegor! Det bara snurrar.

Vilken författare vill du själv lyssna till?

Den här Bokmässan blir konstig på många sätt, jag är där i egenskap av författare för första gången, därför kommer jag göra det mesta spontant. Jag har mitt lilla körschema, i övrigt har jag faktiskt inte bestämt mig, just för att jag ska få tid att verkligen känna in och uppleva, och göra det som faller mig in. Men det hade varit roligt att se Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren, och Amanda Hellberg, och Simona Ahrnstedt, och se vad de har att säga.

Vilken monter missar du inte?

Gilla Böckers! Haha! Sedan gillar jag att gå runt i storförlagens montrar och spana efter kända ansikten, och jag tänker leta reda på mina bloggkollegor, de jag nu lyckas hitta!

Årets tema är Norden. Vilken är din nordiska favoritförfattare?

Astrid Lindgren. Vilken röst hon hade! Jag önskar jag hade hunnit träffa henne. Kanske måste jag säga en levande också? Therése Söderlind! Jag gillade hennes debut, Norrlands svårmod, just för den unika rösten och den smärtsamma, samtidigt fina berättelsen. Sedan ska nämnas att jag är en kräsen, och otålig, läsare.

Vad har du för råd till den som besöker mässan för första gången?

Försök ta det lugnt, ha kanske en viktig grej du vill göra, eller två, för mässan tar musten ur en, alla ljud och rörelser, bara det blir liksom en hel upplevelse i sig. Sedan är det bara att lära av framgångar och misstag. Och passa på att få dina favoritböcker signerade! Så klart.

 

Bra tips och en härlig beskrivning av hur det känns att vara på Bokmässan som författare för första gången. När jag har varit på läromedelskvällar om pratat om min bok har det varit som om jag leker författare. Jag hör min röst, ser boken, men fattar inte riktigt hur jag hör ihop med dessa två saker. Kanske är det så det känns för debutanterna på mässan?

6 reaktioner på ”Bokmässepepp del 4: Christin Ljungqvist”

  1. Grattis till utnämninge, det är du väl värd! Hm, undrar vem jag ska rösta på…?! <;-D

    Visst är det härligt med att få en snackis med en författare man gillar? Jag har fått den lyxen att jag har en fått en författarinna som granne Anna Granström heter hon o nu ska här snackas böcker!
    Första träffen är avklarad, nu väntar jag på att den andra efter jag har läst ut hennes bok "Halva min Måne" bara det inte kommer en förlossning i mellan då får vi skjuta på träffen.

    Kramis ifrån Pockethexan själv som nog tycker att det saknas en länk till en väääligt trevlig bokbloggare….<;-p

    O hoppas att vi syns på Mässan o jag är ju inte så svår att missa med mitt gåbord o solstol, säg gärna Hej, för som man säger "Alla känner apan, men apan känner ingen! o det stämmer!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d