And the orange winner is…

Varje år tänker jag att jag ska läsa den bok som prisas i Orange Prize for Fiction. Igår kväll strax efter 19.15 avslöjades att vinnaren 2011 heter Téa Obreht en serbisk/amerikansk författare vars The Tiger’s Wife är en debutbok. Det var lite kul att priset gick till en debutant, men jag trodde nog mest på Nicole Krauss. Ungdomspanelen röstade fram Room som vinnare och den tyckte jag mycket om.

Téa Obreht föddes i forna Jugoslavien 1985 och växte upp i Belgrad. 1992 flyttade hon med sin familj till Cypern, därefter till Egypten och nu är hon bosatt i USA sedan 1997.

Jag vet inte mycket om boken, men den ska handla om en tiger som rymmer från zoo och vandrar kring på Balkan. Huvudpersonen är dock en ung, kvinnlig läkare som arbetar i ett barnhem i det krigshärjade området. Måste erkänna att det var den bok bland de nominerade som jag lockades minst av, men den torde vara läsvärd då den vann.

Här kan du köpa tidigare prisade böcker. Det finns en hel del pärlor bland vinnarna helt klart. Även de böcker som fanns med på årets och förra årets korta lista går att köpa.

4 reaktioner på ”And the orange winner is…”

  1. Jag är jättesugen på att läsa den här boken! Jag är i och för sig sugen på att läsa alla böcker som vunnit och alla de som stått på deras short-list. Har till och med en flik om dem på boggen. Än så länge har jag inte läst överdrivet många av dom, men det är väl tanken som räknas, eller? 😉

  2. Jag är jättesugen på många av böckerna här, både short listade och vinnare! Årets vinnare var jag nyss extremt nära att spontanklicka på, men jag skulle ju inte köpa böcker just nu… Får kanske göra en särskild Orange Prize-lista till att börja med!

  3. Spännande vinnare – jag är inte så sugen på att läsa dock. Annars fanns där ju många andra titlar som jag kan tänka mig. Room t ex. Ska bli kul att se om ngn läser The Tiger’s wife och bloggar!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d