Hur jag stödjer mitt lokala bibliotek

Varje dag läser jag bokbloggar och varje dag blir min lista på böcker jag vill läsa längre och längre. Jag klickar mig in på någon internetbokhandel och kollar priset på böckerna. Finns de i pocket klickas de in i kundvagnen om inte surfar jag vidare till mitt lokala bibliotek som har en alldeles ypperlig hemsida. Finns boken inne reserverar jag den. Ja, ni läser rätt, jag reserverar den både om det är kö och när den finns inne. En gång har det nämligen hänt att en bok som fanns inne när jag satt vid mitt skrivbord på jobbet, var utlånad när jag kom till biblioteket mindre än en minut senare. Tala om ångest.

För att stödja mitt bibliotek och dessutom undvika liknande fadäser i framtiden, betalar jag gladeligen de 5 kronor det kostar att reservera en bok. Detta trots att den kanske står på hyllan. Undantaget om boken är skriven  av någon obskyr poet och bara varit utlånad en gång de senaste tre åren. Då känner jag mig ganska säker. Ganska.

Om boken är dyr och inte finns på biblioteket alls skickar jag självklart en inköpsförfrågan som oftast brukar gå igenom. Förutsatt att boken inte är skriven av någon som ingen läst något av de senaste tre åren. Det, mina vänner, kallar jag vardagslyx.

Summa hittills idag: tre nya böcker i kundvagnen på adlibris, två böcker reserverade och ett inköpsförslag skickat. Vi stödjer alltså  varandra, mitt lokala bibliotek och jag. Ibland tjänar de dessutom pengar på att jag hellre bär hem böcker än lämnar tillbaka dem.

11 reaktioner på ”Hur jag stödjer mitt lokala bibliotek”

 1. Jag blir fortfarande förvånad varje gång bibblan köper in ett av mina förslag, och de gör det nästan varje gång. Kanske är det så att det inte är så många som kommer med förslag? Och så är det ofta ungdomsböcker jag tycker att de ska köpa in (och så boktipsar jag om dem på skolans blogg).

 2. Här i Göteborg är det gratis att reservera böcker, så just nu har jag reserverat inte mindre än tio titlar (som råkar vara maxgränsen på hur många reservationer man får ha). Skall nog ta en promenad bort och hämta ut dem sen så att jag snabbt kan reservera fler!

  Jag brukar göra som du, köpa de som finns i pocket (om jag inte som nu råkar ha sommarlov och lever på typ vatten och bröd) och reservera resten. Kurslitteratur varierar lite, är det något som verkar intressant och viktigt köper jag det, är det något som inte verkar lika kul lånar jag det. Känns som en bra deal.

 3. Jag har också ett symbiotiskt förhållande till min lilla bibbla på jobbet. Jag lånar mängder med böcker tillsammans och åt eleverna. Som tack för visat intresse så lånar och reserverar jag hej vilt utan avgifter. Win – win och de verkliga vinnarna är nog ändå eleverna som får med sig läsningen…

  1. Jag jobbar på en sådan symbios! Till eleverna lånar vi gratis och skolbibliotekarien är en pärla. Han kan få vilken unge som helst att läsa en bok tror jag.

 4. Tänk om man hade ett skolbibliotek med tillhörande bibliotekarie! Som det är nu är det jag och en kollega som sköter vårt bokrum, å andra sidan är det rätt välfyllt och jag läser och tipsar ur hyllorna där. Skulle dock önska att de redan under de tidigare åren skulle få mer låna-böcker-och-faktiskt-läsa-dem-vana. Men jag jobbar på det!

  1. Det är huvudbiblioteket i kommunen som ligger i anslutning till gymnasieskolan. I alla fall ett tag till. En fantastisk tillgång är det helt klart.

  2. Jag lånar med eleverna från första klass, varje vecka, men mest är det nog jag som väljer ut och tipsar om böcker och utmanar deras lässmak. Det blir ett väldigt sug efter vissa serier för de små och då anpassar bobblan sina inköp. De är toppen! Jag är så glad att filialen får vara kvar precis bredvid skolan!

  3. Vi har tyvärr en bit att gå till stadsbiblioteket, det är svårt att motivera promenad dit i -25. Jag skulle också vilja låna varje vecka men jag får ju göra så gott det går med det som finns helt enkelt. Har några elever som lånat e-böcker och det är ju rätt bra.

 5. Under en period här som varit mindre ekonomiskt bemedlad har jag också utnyttjat vårt Malmö-bibliotek en hel del, både med och utan barn. Vilken fantastisk serviceinrättning det är! Men tänk jag hade ingen aning om att man själv kan komma med inköpsförslag. Hm, jag vet inte om de är redo för min lista, eller hur ”gångbar” den är..

  1. Prova! Jag mejlade en lista på förslag i förrgår och något var redan på väg och annat skulle övervägas.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: