Påsken i litteraturen

Jag vänder åter till Jesus och påsken i litteratur. Första boken som jag kom att tänka på är Evangelium enligt Jesus Kristus av Norman Mailer som jag läste för många år sedan. Så länge sedan att jag knappt kommer ihåg mer än att jag tyckte om den när jag läste den.  Jag gillade greppet att låta Jesus själv berätta historien.

I Marianne Fredrikssons Enligt Maria Magdalena är det istället den omskrivna kvinnliga lärjungen som berättar om sina upplevelser. Jag är inget stort fan av Marianne Fredriksson, men den här boken tyckte jag mycket om.

Även José Saramago har skrivit ett evangelium enligt Jesus, men jag har inte läst den. Evangeliet enligt Jesus i Saramagos tappning beskrivs som djärvt,annorlunda, burleskt, groteskt och ganska tråkigt. Samtidigt jämförs boken med underbara Life of Brian. Jag vet inte jag. Har du läst?

Inte heller har jag läst Nikos Kazantzakis kanske ännu mer omtalade Den sista frestelsen som kom ut 1952 och minst sagt skapade rabalder.

 

 

2 reaktioner på ”Påsken i litteraturen”

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: