En bok som inte liknar någon annan

Nicole Krauss andra roman Kärlekens historia är verkligen en originell bok. En bok som är svår att beskriva med ord, vilket är anledningen till att detta inlägg tagit några dagar att färdigställa. Hur ska jag kunna beskriva handlingen utan att snurra till det totalt? Jag vet inte, men gör ett försök.

Kärlekens historia är en bok om en bok med samma namn och personerna i och kring den. Boken är ett litet pussel där olika personer presenteras, men den verkliga huvudpersonen är egentligen boken Kärlekens historia som någon har skrivit, som handlar om någon annan, och som en person älskar och dessutom översätter. Någon har också beställt översättningen och vem det är har jag bara mina aningar om. Allt är alltså inte glasklart ens efter att boken är utläst, men jag lämnar den ändå med en känsla av att jag läst något stort.

De två personer som ändå måste räknas som huvudpersoner är Alma, en liten flicka som är döpt efter kvinnorna i boken som hennes pappa köpt till hennes mamma som en kärleksgåva. Hennes mamma får i uppdrag att översätta boken från spanska till engelska och Alma ser en chans att hitta en man till mamman genom att försöka ta kontakt med mannen som beställt översättningen. Den andra huvudpersonen är den gamle mannen Leo, som har kort tid kvar att leva och försöker att göra det så bra som möjligt. Kärlekens historia handlar om hans stora kärlek Alma och deras förälskelse.

Långsamt, långsamt börjar jag förstå hur personerna hänger ihop. Tror jag. Låter det snurrigt? Ja, det är det kanske, men det är också en riktigt, riktigt gripande historia som jag vill börja läsa om så fort jag avslutat den sista sidan. Tyvärr kan jag inte vara med på bokträffen på fredag när vi ska diskutera boken. Tror att det finns mycket att prata om så det hade varit trevligt att få en chans att göra det.

Jag tycker definitivt att du ska läsa Kärlekens historia, men börja när du verkligen hinner läsa koncentrerat. Det här är en bok som kräver 100% koncentration och som inte ska spridas ut  på för många lästillfällen eller under en för lång tid. Njut av det vackra, poetiska språket, gråt och skratta med de fantastiska personerna och försök att klura ut hur alla pusselbitar ska sättas ihop. En bok som definitivt inte liknar någon annan.

Originalinlägget publicerades av Lilla O 2010-03-04 och passar att köra i repris då Krauss finns med på korta listan till Orange Prize for Fiction.

1 reaktion på ”En bok som inte liknar någon annan”

  1. Ja. Den är lite så. Jag läste den för flera år sedan och jag vet inte riktigt vad jag tyckte. Men den har lämnat avtryck.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: