…uti hundrade år

Vi firar svärmors 60-årsdag idag och dagen till ära tänkte jag därför fundera lite kring födelsedagar i litteraturen.

En av mina barnboksfavoriter är Lotta på Bråkmakargatan och den roligaste är kanske Visst kan Lotta cykla där Lotta fyller 5 år, men ändå får nöja sig med en dum trehjuling.  Den ungen har verkligen inga begränsningar, utan prövar allt. Underbart! Lika underbart är det inte att själv ha en unge som påminner ruskigt mycket om henne. Eller två egentligen. Båda kan allt, båda envisas med att ha egna förklaringar på saker som inte går att ändra, som grisbjörnen till exempel. Dessutom har vi ju en som ska flytta hemifrån, trots att det inte sker varje dag längre. Vår tant Berg heter Alexander och är bra mycket snällare än vi är tydligen. Dessutom har han en hund.

När prinsessor fyller år av Per Gustavsson beskriver en ganska typisk prinsessfödelsedag. Inte vår favorit av prinsessböckerna, men ändå ganska så bra. Det finns mycket att diskutera kring Gustavssons prinsessor, de kassa svärden till exempel och klädfixeringen, men jag och grabbarna O gillar dem ändå. De kan tillbringa långa stunder med att leta fram den perfekta klänningen och de snyggaste skorna i den stora prinsessgarderoben.

I boken Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson rymmer Allan Karlsson från sitt födelsedagskalas. Hela bygden ska komma för att fira hundraaåringen, men som titeln antyder försvinner han istället.

Nellie Olsen har kalas i Huset vid Plommonån av Laura Ingalls Wilder. Egentligen tror jag inte att hon fyller år, men kalas har hon hur som helst. Hon vill inte att någon ska leka med hennes leksaker, men visar dem stolt sin fina docka. Laura kan inte låta bli att röra vid den och Nellie skriker åt henne. Laura lämnar då leken och läser istället Gåsmors sagor. Jag minns att jag också ville läsa den, precis som Laura.

När Laura blir äldre får hon gå på födelsedagskalas till Ben Woodworth. De äter ostronsoppa, potatisbullar och dessutom en hel apelsin. Det här kalaset kan du läsa om i boken Den lilla staden på prärien.

Emelies födelsedag firas i Mina drömmars stad i all enkelhet. Beskrivningen av hur Henning vandrar hem med en inslagen sidennäsduk i fickan som han ska ge till sin åttaåriga dotter är så fin. Jag måste verkligen läsa om de här underbara böckerna!

Kungens födelsedag har jag i hyllan, men jag har ännu inte läst den. Lite dåligt samvete har jag allt. Inte fick den följa med på semestern heller.

Vilka litterära födelsedagskalas vill du lyfta fram?

2 reaktioner på ”…uti hundrade år”

  1. Jag kom att tänka på ytterligare en person som försvinner när hans födelsedag ska firas av hela bygden – Bilbo i Sagan om Ringen. 🙂

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: