Bokfrågornas ABC del 4

Fjärde bokstaven är D och frågorna hör mer eller mindre ihop med just den bokstaven. Här kommer mina svar!

1. Deckare säljer som smör inte bara i Sverige. Vem är din favortiförfattare i genren? Vem är din favoritperson i deckarvärlden?

Jag säger alltid Michael Connelly, men faktum är att det var länge sedan jag läste något av honom. Harry Bosch är dock helt klart min största favorithjälte. En ganska ny deckarförfattare, vars tre böcker är riktigt bra, är Simon Beckett. Om Connelly är kung och Beckett kronprins, vem är då drottning? Åsa Larsson eller Carin Gerhardsen skulle jag säga, men en gammal favorit är Elizabeth George som jag just läst min fjortonde bok av.

2. Jag är ingen storläsare av drama, men det händer. Främst var det under mina litteraturstudier som jag fick i mig en del. Vilken är din favoritpjäs? Har du läst eller sett den, eller kanske både och?

En pjäs som jag både läst och sett är Lång dags färd mot natt. Inte så upplyftande, men väldigt bra. En pjäs som jag bara läst är Staffan Göthes En uppstoppad hund. Fantastisk. Sedan går det inte riktigt att bortse från Shakespeare och av hans pjäser är En midsommarnattsdröm favoriten. Såg den på Backateatern när jag gick på högstadiet, med en ung Anders Ekborg som Puck. En stor teaterupplevelse!

3. D som i dumburk. Böcker blir inte sällan tv-serier. Vilken är din favoritserie med en litterär förlaga?

Sex and the city har ju faktiskt en litterär förlaga, men jag har inte läst den. Tv-serien gillar jag dock. Buddha of suburbia av Hanif Kurashi både läste och såg jag när jag bodde i England. Båda versionerna är riktigt bra!

4. Det är redan december. Berätta om en bok som utspelar sig i december eller i alla fall på vintern.

En vinterbok som är bra är Italienska skor av Henning Mankell som inleds med att en gammal kvinna kommer gående över isen med sin rullator för att besöka sin ungdomskärlek på en skärgårdsö. Riktigt bra bok!

Och nej, jag ändrade faktiskt inte decemberfrågan, trots att det definitivt inte är december nu. Det blir roligare att läsa andras svar om man besvarar samma frågor. Däremot kör jag en helt ny bonusfråga för den som vill:

5. Det har skrivits en del om att rensa bokhyllor och göra sig av med böcker i bokbloggar de senaste veckorna. Finns det någon bok som är en riktig dyrgrip och som du aldrig skulle göra dig av med?

Jag skulle aldrig göra mig av med min Stad-serie, dels för att det är några av de bästa böcker jag läst och som jag dessutom återkommer till ofta, men också för att de tillhört min gammelmormor Rut. I Mina drömmars stad finns ett vykort med inbjudan till ABF:s läsecirkel om boken. Fantastiskt.

Skriv era svar i egen blogg eller i en kommentar. Skicka en länk och/eller länka hit så att vi alla kan läsa varandras svar.

Förra omgången svarade:

…and the there was Beatrix

Bokmania

Bokmoster

Bokstunder

Bokstävlarna

Books over psychos

Butter tar ordet

Böcker etc

Ceci n’est pas un bookblog

Eli läser och skriver

Ems blogg

En egen bokhörna

Eva Swedenmark

Eva-Cecilia

Fiktiviteter

Hannas hörna

Ikas Ord 2.0

MeHearties

Morellens

Paperback Lover

Subjektiva Olivia

The week never starts around here

Tätortstimotej

Yfronten

You’re no different to me

13 reaktioner på ”Bokfrågornas ABC del 4”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: