Bokfrågornas ABC del 3

Jag kör del tre denna tisdag, men undrar i mitt stilla sinne om det kanske blir ett för snabbt tempo för er som svarar om jag publicerar två bokstäver i veckan. Vad säger ni? Ska jag köra bara fredagar till exempel, så att ni kan klura under helgen med gott samvete?

Det blir tre frågor och en uppmaning med anknytning till bokstaven C idag.

1. Hur skulle du definiera chick-lit? Vad är ditt förhållande till genren?

Chick-lit är böcker skrivna av hyfsat unga kvinnor för hyfsat unga kvinnor. Ofta handlar de om relationer och inte sällan om kärlek. Lättsamt, lättläst, men inte nödvändigtvis ytligt. Jag tycker om chick-lit. Inte de böcker som handlar väl mycket om kläder och prylar, märkesfixering är inget för mig. Ofta läser jag chic-lit på engelska. Då ursäktar jag för mig själv mitt taskiga val av litteratur. Ganska barnsligt egentligen. Chic-lit-drottningen? Marian Keyes såklart trots att hennes senaste tappat en del, men Lisa Jewell och Jane Green är bra också. Den svenska kronan bär Jenny Leeb, men konkurrensen är inte direkt mördande.

2. Berätta om en bok som innehåller en viktig ceremoni.

Berlinerpopplarna inleds med en begravning. Den är starten på en fantastisk historia om tre bröder vars öde beskrivs i lika många böcker. Författaren heter Anne B Ragde och har du missat dem måste du göra något åt det! Bäst är den homosexuella brodern Erlend och hans kristallsamling.

3. Förra veckan delades den spanskspråkiga världens mest prestigefulla litteraturpris Cervantespriset ut.Cervantes skrev om antihjälten Don Quijote. Vem är litteraturens största anti-hjälte enligt dig?

Litteraturens störste kanske är en överdrift, men huvudpersonen i Fakta om Finland (som jag inte hittar något namn på) är helt klart en sådan. Anti-hjälte alltså. Han ska skriva en broschyr om ett land som han aldrig varit i och lyckas i en totalt manisk monolog övertyga oss om att uppgiften är värdig en hjälte. En sanslös bok av en fantastisk författare.

4. Dela med dig av ett citat som på något sätt anknyter till böcker och författare!

En klassiker är en bok som folk berömmer, men inte läser menar Mark Twain och jag hoppas att han har fel.

Hittade också ett för mig nytt, men väldigt sant citat av Samuel Butler: De äldsta böcker är fortfarande helt nyutkomna för dem som inte läst dem.

2009-12-09 publicerades originalinlägget av Lilla O, Cervantespriset delas alltså ut i början av december.

Svara i en kommentar eller i din blogg. Berätta gärna att du svarat så att jag kan hitta dig. Det är ännu roligare att läsa andras svar än att svara själv!

Förra omgången svarade:

…and then there was Beatrix

Annikas litteratur- och kulturblogg

Bokmoster

Bokstunder

Bokstävlarna

Eli läser och skriver

Ett hem utan böcker

Eva-Cecilia

Fiktiviteter

Hannas Hörna

Ikas Ord 2.0

Lyrans Noblesser

MeHearties

Paperback Lover

Subjektiva Olivia

The week never starts around here

Tätortstimotej

Vikariens vardagliga vedermödor

Yfronten

You’re no different to me

Zirathi

23 reaktioner på ”Bokfrågornas ABC del 3”

 1. Fakta om Finland är skriven av Erlend Loe om jag inte är helt ute och cyklar, en av mina favoritförfattare från Norge 🙂

  1. Är lite småkär i honom måste jag säga. Vill gärna läsa mer! Skulle dock vara otroligt jobbig att ha i sin närhet IRL.

 2. Nu har även jag svarat.

  Och jag tycker att du ska köra på tisdagar och fredagar; kul att ha något att se fram emot lite oftare än bara en gång i veckan.

 3. Det vore faktiskt riktigt roligt om det kom en BRA svensk chick lit-författare och smällde Keyes, O’Flanagan, Fielding, Kinsella med flera på fingrarna. Det trista är denna konstanta namedropping som de ägnar sig åt…ska se om jag kan skriva ihop nåt som kan gå som chick lit framöver, haha..

   1. Ska väl kanske ta mig an henne och granska, jag är just nu mitt uppe i tankeverksamhet om min D-uppsats som kommer bygga på just namedropping och märkesfixering/konsumtion i chicklit..

 4. Nu har jag med svarat. Lite svårt denna gången. Fick tänka lite… 🙂

  Jag gillar också att du kör två bokstäver i veckan!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: