USA, Trump och kvinnorna

Tayari Jones bok Ett amerikanskt äktenskap var en av de bästa böcker jag läste i sommarpaj Meg Wolitzer Hustrun är helt fantastisk. Nu möts de i ett seminarium om dagens USA modererat av Maria Edström.

Ska författare av skönlitteratur verkligen diskutera politik, även om det känns som fiktion det som händer just nu. Jones förklarar att en förklaring till att han är populär inom sitt parti, även bland kvinnor handlar om att ras går före kön. Vita kvinnor röstade på honom för att de ville ha hans politik angående ras framför allt. Svarta kvinnor röstade inte på honom. Det handlar dock inte om att det är kvinnornas fel att Trump blev vald, då män är hans främsta fans, snarare om att landet misslyckats. Han tappar dock bland kvinnor och en ny rörelse med kvinnor för Trump har startat. Frågan är om den är stor eller bara högljudd, funderar Jones.

Wollitzer och Jones beskriver sin chock när Trump blev vald och det kändes helt overkligt. Wolitzers senaste bok En kvinnas övertygelse skulle kommit ut när Hillary Clinton blivit president, men nu blev det ju inte så och därför ändrade Wolitzer slutet för att kunna kommentera det otänkbara, att den värsta sortens man, en de aldrig skulle vilja vara ensam med, nu hade blivit landets president. Jones påpekar att hon anade att det var illa, men inte så illa som det visade sig vara. Hon förstår inte riktigt hur ett folk som valde Barack Obama till president därefter kunde välja Donald Trump.

Jones bok handlar om ett par som skils åt då mannen sätts i fängelse för ett brott han visserligen inte begått, men ändå tvingas lämna hemmet för. Hon började med att gräva i statistiken och insåg att den var orättvis. En av tre svarta män i USA kommer att sitta i fängelse någon gång och många blir felaktigt dömda. Bygger du fängelser kommer de fyllas, säger Jones och pratar om de privata fängelser som finns i USA. Ett system som låter helt galet och som jag hört röster föreslå även här.

Kan skönlitteratur förändra världen?, undrar Jones, men Wolitzer väljer att vända på det och påpekar att världens skulle vara mycket sämre utan. Dessutom blir människor som läser mer empatiska än de som inte läser. Jones har tappat tron lite och menar att hon känner att hon måste göra mer. Hon vet inte vad hon kan göra, men hon vill inte se tillbaka och känna att hon inte hade gjort något. Frågan är dock hur mycket politik som går att få in i en roman, utan att det blir krystat. Det böcker kan göra är att visa oss vad som händer i världen, säger Wolitzer, att undersöka frågor är viktigt. Jones är lite mer skeptisk till att skriva alldeles för mycket om politiska frågor, men Wolitzer menar att det går att skriva om politik genom att använda och utveckla sina karaktärer.

Och så lite mer om det politiska läget. Att få en president i USA som är någon annan än Trump kan vara möjligt, men att det blir en kvinna tror de egentligen inte på. USA är ett sexistiskt land, säger Wolitzer och påpekar att det också finns en negativ syn på ambitiösa kvinnor och utan ambition är det omöjligt att bli president. Lite av ett moment 22. Ett annat problem är att alla inte får rösta, påpekar Jones och berättar att den som suttit i fängelse förlorar sin rösträtt. Att alla får vara en del av samhället är centralt för att få till en förändring.

Något som också är viktigt, säger Jones, är att förstå att det som händer i USA inte är en isolerad händelse, utan en farsot som sprider sig över världen. Vi behöver förena oss och bilda en kritisk motpol.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: