En tänkvärd bok för stora och små

omslag_rosasbuss_200

Jag vill att grabbarna O ska förstå att alla människor har ett värde. Att saker som hudfärg, ursprung och kön inte ska spela någon roll. Jag vill att de ska se orättvisor och kämpa mot dem. Som en del av den uppfostran fick Rosas buss av Fabrizo Silei och Maurizio A. C. Quarello följa med hem från biblioteket.

Rosa Parks föddes den 4 februari 1913 och boken om hennes mod är en hyllning till henne på 100 årsdagen. En liten handling som fick stora konsekvenser. En modig människas tysta protest.

I boken tar Bens morfar med honom till ett museum där det finns en buss. Den buss som Rosa Parks satt på den där decemberkvällen 1955 i Alabama. Bens morfar fanns också på bussen, men han var inte lika modig. Han flyttade sig för de vita passagerarna, som bara utifrån hudfärg ansågs ha mer makt och fler rättigheter. Rosa Parks satt kvar på sin plats.

Rosas buss var lite svår rent språkligt för mina ungar som är 6 och 7, men när jag förenklade det lite under läsningen fungerade det utmärkt. Det är en tänkvärd och läsvärd bok med fina illustrationer. Vi hade många bra samtal kring Rosa Parks historia.

boz8

 

 

 

8 reaktioner på ”En tänkvärd bok för stora och små”

  1. Jag har inga barn att läsa till men det gör nog inget för temat intresserar mig och bilderna är fina. Lägger till på att-läsa-listan. Tack! 🙂

  2. Du har en mycket trevlig bokblogg. Du får gärna länka till min bokblogg om du vill!
    Kramar Cissi

  3. Det finns en annan bra bok på temat som heter ”Pumans dotter ” av Monica Zak, men den kanske också är lite för svår för barn i den åldern. Den handlar om förföljelserna av mayaindianerna i Guatemala.

  4. Har just lånat den här boken, ser fram emot att läsa den. Få se vad jag tycker. En angelägen bok tänkte jag när jag såg den……

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: