En riktig klassisk barnbok

hpqscan0001

När Storebror fått höra Nils Karlsson-Pyssling har jag och Lillebror läst en av mina absoluta barndomsfavoriter Måns och Mari från vår till vinter av Kaj Beckman. En härligt politiskt korrekt historia där läsaren får lära sig att man demonstrerar på första maj.

Men det är inte bara en vänstervriden proggig barnbok, utan en mysig historia om årets högtider, naturens förändringar och en hel del bilder för den vetgirige. Lillebror gillade bilderna med bär, blommor och svampar. Han tyckte också om påskrisen på torget och många andra av de fina bilderna i boken.

Böckerna om Måns och Mari utkom första gången i början av 70-talet Samlingsvolymen som jag har gavs ut 1979, men de fristående fyra årstidsböckerna finns nu utgivna på En bok för alla.

Det är en bra högläsningsbok och vi pratade mycket om det som hände Måns och Mari. Hur gör egentligen Familjen O från vår till vinter?

 

 

9 reaktioner på ”En riktig klassisk barnbok”

  1. Fina illustrationer ser det ut som? Hans illustrationer av tummelisa såg jag på den där barnboksutställningen på konsthallen för något år sedan. Det var väldigt 70-talsmässiga och samtidigt så fina.

  2. Åh vilken nostalgi! Jag älskade Måns och Marie när jag var liten. Minns hur jag kunde drömma mig bort i dem vackra och lite drömska bilderna. Funderade även på vart deras föräldrar tagit vägen. Nu känns Måns och Marie som en måste-låna-bok.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: