23 december Adam

december

Dagens namn är Adam. På jorden sägs han ha varit först, men här i namnsdagskalendern har han hamnat näst sist.

Brombergs Bokförlag bildades 1975 av Adam och Dorotea Bromberg. 1978 gav de ut böcker av Isaac Bashevis Singer, som senare samma år fick nobelpriset i litteratur. Tala om lyckokast. Nu är Brombergs ett av mina favoritförlag, som alltid ger ut böcker av god litterär kvalitet.

Adam i Alltid du av Pernilla Alm är huvudpersonen Carolines ungdomskärlek. En dag står han utanför hennes dörr där hon bor med sin man och sina två barn. Han ska hämta en mobiltelefon som hon hittat, men stannar kvar i hennes liv. Drömprinsen? Kanske.

Adam Ryan brukade leka i skogen med sina vänner. En kväll när han var tolv år kom han tillbaka sönderriven och av vännerna fann man aldrig ett spår. Om vad som hände i skogen kan du läsa om i spännande In the woods  av Tana French.

Gayle Formans böcker Om jag stannar och När jag lät dig gå handlar om Mia och Adam. Två riktigt vackra böcker som är skrivna för unga, men passa absolut alla. 

Adam heter också huvudpersonen Wills bror. De båda går att läsa om i Nybörjarguide till livet eller kaosteori av Lia Hills. En mycket bra och läsvärd bok om att mista sin mamma.

Adam Zagajewski är en polsk poet som brukar nämnas i samband med Nobelpriset. Inte i år visserligen, då förra årets pris troligen gör att lyriken får stå tillbaka ett tag. Jag har läst en bok av honom och tyckte om den.

Adams revben är en bok av somaliske författaren Nuruddin Farah. Den handlar om Ebla som flyttar från landsbygden i Somalia till huvudstaden Mogadishu. En bok jag länge tänkt läsa. Kanske blir det nästa år…

Vilken Adam vill du fira lite extra idag så här dan före doppardan?

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: