När livet är kaos

Hon är rätt snygg för att vara ett lik. Fast grön ögonskugga hade hon aldrig, och hon var aldrig så här tyst och stilla. Bröstkorgen var har varit uppsågad – det syns inte, den är hoplappad, men under klänningen kan jag ana dem, stygnen som aldrig kommer att läka.

Will Ellis är huvudpersonen i Nybörjarguide till livet eller kaosteori av Lia Hills. Hans liv är ett totalt kaos, vilket inte är så konstigt med tanke på att hans mamma just dött i en olycka. Kluven i delar av en förare i en liten röd bil. Liket med den hoplappade bröstkorgen är alltså hans mamma.

Historien börjar här, på begravningen. Det har gått fyra dagar sedan olyckan. Fyra dagar sedan Will lyssnade på Radiohead med sin kompis Seb, samtidigt som läkarna kämpade för att rädda hans mamma. Fyra dagar av total sorg. Hans pappa är självklart förkrossad, Will mest förvirrad. Mamma ligger sminkad och fixad i en kista.

På begravningen ser Will en riktigt snygg tjej. Han blir kär på sin egen mammas begravning. Hur sjukt är inte det? Will har i alla fall grymt dåligt samvete. Samtidigt är Taryn på många sätt hans räddning. De har ett inte helt hälsosamt förhållande, då de isolerar sig från omvärlden ganska mycket. Samtidigt är det kanske precis vad Will behöver. En trygg famn att vila i när allt annat är kaos.

Drömmar och minnen blandas med filosofiska funderingar och ren ilska. Mycket av handlingen kretsar kring Wills hantering av sin mammas död, eller brist därpå vissa gånger. Han skiter i skolan, testar alla möjliga droger och är rätt otrevlig mot de flesta i sin närhet. Inte så konstigt kanske.

Viktig är också beskrivningen av den lilla familjens kamp för att på något sätt fortsätta att vara en familj. Pappan, som dricker för mycket, men samtidigt försöker lära sig att laga mat och faktiskt försöker hålla ihop familjen. Adam, som avbrutit en resa i Asien för att komma hem och som på ytan är ganska oberörd av allt som hänt. Relationen mellan Adam och Will är dock långt ifrån okomplicerad.

Hur överlever man utan sin mamma? Wills taktik är dels att mentalt försvinna från världen, men också att söka svaret på vad meningen med döden är. Inte meningen med livet, utan meningen med att allt en dag ska ta slut.

 Nybörjarguide till livet eller kaosteori är Lia Hills första bok. En mycket välskriven och bra debut. Den utspelar sig i Australien, men det mesta skulle ha kunnat utspela sig var som helst. Det är det inre, snarare än den yttre miljön som för händelserna framåt. Det är ingen lättsmält läsning och det krävs en van läsare för att boken ska funka. Jag älskar dock alla filosofiska kopplingar och de citat som Will bjuder på. Bäst gillar jag hans egenskrivna aforismer som t.ex.

 

Den som öppnar sina ögon riskerar att få skräp i dem.

Det är föga troligt att du finner en människas hjärta mellan hennes ben.

I fågelskit hittar man inte sällan frön.

 

Läsvärd, annorlunda och tankeväckande. Så skulle jag kunna sammanfatta mina åsikter om Nybörjarguide till livet eller kaosteori. En bok om och för unga, som passar minst lika bra, eller till och med bättre, för vuxna.

7 reaktioner på ”När livet är kaos”

  1. Jag är sugen på den här boken men samtidigt inte jättelockad av filosofiska grubblerier och citat. Men egenskrivna aforismer är ett klart plus. Låter lite som noriska ordspråk i Johanna Thydells senaste? Eller Groucho Marx.

    Nu lutar jag mer åt ”läsa” än ”inte läsa”.

  2. Jag är väldigt nyfiken på den här, kanske just för att jag egentligen är lite avskräckt på samma sätt som Maria här ovanför när jag läst om boken tidigare. Det gör mig lite motvalsig sådär och tänker att jag bara måste kolla in.

  3. Tycker inte att filosofin gör boken tung, snarare handlar det om ett sökande efter svar på svåra frågor. Han är en humoristisk kille dessutom, så det blir mest kul.

  4. Så det tog nästan ett år, men sen blev det av. Och filosofin var ju som du säger inte för tung och inte särskilt skrämmande! Det var en fin balans av humor och sorg och sökande.

    Jag gillar speciellt vardagsdetaljerna när familjen måste gå vidare. Jakten på rätt tvättmedel så att de i alla fall fortsätter att lukta som de gjorde när allt var bra.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: