Siri och det förflutna

Egentligen är jag trött på deckare där huvudpersonen börjar rota i det förflutna efter att ha hittat en lite otrolig ledtråd i nutiden. En ögonöppnare, något hen borde förstått tidigare. Precis så är det för Siri Bergman, huvudpersonen i deckarsystrarna Camilla Grebe och Åsa Träff i nya boken Innan du dog.

Siri är egentligen lycklig i sitt nya förhållande med sambon Marcus och hon är överlycklig över att ha blivit mamma till Erik. Ändå har hon svårt att släppa sin före detta man som dog i en dykolycka, som sannolikt var ett självmord. Jag har förståelse för henne, men blir ändå en aning irriterad. Kan hon inte bara leva sitt liv? Frågan är dock om man någonsin slutar söka förklaringar till en älskads död?

På vinden finns lådor med Stefans saker kvar. Egentligen är det Marcus som får henne att börja rensa i lådorna. Han vill att hon rensar bort sin före detta en gång för alla, men resultatet blir precis tvärtom. Siri grottar ner sig totalt i Stefans papper och hittar en dödsannons som gör henne mycket nyfiken. Mannen, vars namn finns i annonsen, mördades på Karlaplan 2005 och Siri börjar försöka hitta kopplingar mellan det olösta mordet och Stefans död.

Jag gillar ju Siri och tycker om att läsa om henne och hennes nära och kära. Jag blir lite arg på henne då hon tar sådana onödiga risker, men det är inte svårt att förstå varför hon gör det. Förutom några lite väl enkla lösningar är tredje boken om Siri riktigt bra. Jag läste boken snabbt och ville hela tiden läsa vidare. Språket är bra och rappt, vilket gör att historien flyter på bra. Växlandet mellan de tre tidsperspektiven sker smidigt och trådarna flätas snyggt ihop. Jag såg fram emot att läsa Innan du dog och jag blev inte besviken.

 

 

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: