Ett lite pinsamt erkännande

Jag tittade på kvällens Babel, men var inte lika imponerad eller inspirerad som förra veckan. Däremot insåg jag att det faktum att jag inte läst någonting av deckarduon Sjöwall-Wahlöö faktiskt är lite pinsamt. Om så många författare inspirerats av dessa två måste jag ju läsa. Detta trots att jag blir trött bara av att höra namnet Martin Beck och det är bara filmernas fel. Tror inte att jag lyckats se färdigt någon av dem. Men att läsa om Beck, Larsson och de andra kanske är en annan sak?!

Piratförlaget har gett ut parets böcker i nyutgåva med förord av författare som Henning Mankell (ännu en deckarförfattare som inte riktigt funkar för mig).

Är de fortfarande läsvärda? Vilken ska jag som skeptiker börja med?

19 reaktioner på ”Ett lite pinsamt erkännande”

 1. Ja, för sjutton! Läs dem! De är korta och lättlästa och om inte annat är de tidsdokument av en tid som har varit. Börja från början med Roseanna.

 2. Jag tyckte faktiskt att det var ett riktigt tråkigt program och även om inte heller jag läst någon bok av Sjöwall-Wahlöö blev jag inte direkt mer sugen efter kvällens Babel. Beckfilmer har jag sett många och går de på söndagskvällarna funkar de som smått hjärndödande underhållning. I alla fall för mig, sambon undviker dem istället tämligen kategoriskt … 🙂

 3. Jag har inte heller läst dem… trots att både min pappa och morfar plöjde igenom alla Sjöwall/Wahlöö jag vet inte hur många gånger och inte kunde sluta prata om dem. De som gillar deckare säger att de är suveräna så om du har den fallenheten, så varför inte?

 4. Jag har inte heller läst något ut Sjöwall-Wahlöö, lite pinsamt, men känns dock inte prioriterat att läsa Martin Beck just nu ( kanske senare i livet). F ö gillar jag inslagen med Daniel Sjölin, men kan klara mig utan biblioterapin.

 5. Jag har läst Roseanna och var inte ett dugg imponerad, och jag känner absolut inget behov av att undersöka om jag skulle gilla någon annan av deras böcker bättre.

 6. Det var ganska länge sedan jag läste Sjöwall-Wahlöö men jag minns dem som väldigt bra, långt mycket bättre än filmerna. Är lite sugen på att läsa om någon/några av dem vid tillfälle.

  1. Det är det jag hoppas, för filmerna har jag lite svårt för. Kan egentligen inte uttala mig förvisso, då jag inte orkat se en hel film.

 7. Jag slukade böckerna som tonåring, men har svårt att koppla dem till karaktärerna i Beck filmerna (som jag bara sett ett par av). Känns som ett stort hopp från bok till film.

 8. Böckerna är verkligen läsvärda och mycket bättre än filmera! Min favvo är Den skrattande polisen. Mycket bra!

 9. Nååå, blev det någon Beck? 🙂 Funderar själv fortfarande, lär kanske ta ett tag att komma till skott (så mycket annat att prioritera!), men då blir det Roseanna!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: