Betraktelser enligt O v.34

Idag är det onsdag. På onsdagar jobbar jag från soffan, ett beslut som jag är nöjd med. I flera år har jag jobbat heltid, studerat en 7,5 poängskurs så gott som varje termin och dessutom arbetat med en lärobok. Behöver jag säga att dygnets timmar inte har räckt till riktigt.

I år ska jag läsa halvfart för att utöka min behörighet till att även gälla gymnasiesvenska. Första delkursen heter Text och bedömning och startar officiellt den 4/9. Jag hoppas också få skriva fler böcker, något som inte är 100% färdigt, men planerna har börjat ta form rejält.

Hade jag jobbat heltid skulle det blivit för mycket. Igen. Jag hade säkert kört på om inte maken tjatat på mig att faktiskt tänka mig för lite. Kanske för att han vill att jag inte ska behöva jobba och plugga alla kvällar och helger.

Onsdagar kommer att vara totalt skolfria. Jag ska inte planera lektioner eller tänka på eleverna. Det måste jag hinna de fyra dagar jag är på jobbet. Det här kan bli svårt, då en lärares arbete aldrig tar slut.

Blir det någon tid över kommer jag att unna mig lästid. För mig är läsningen ett väldigt grundläggande behov. En Linda som inte hinner läsa är ingen trevlig Linda. Jag får ofta frågan hur jag hinner läsa så mycket och mitt svar blir ofta att det finns mycket annat jag inte hinner. Ett annat svar skulle kunna vara att jag måste läsa för att må bra. Böckernas värld är en tillflyktsort som jag måste besöka ofta.

Just den här tiden på året brukar min läsfrustration vara total. Under sommaren finns tid att läsa och jag behöver inte fundera alls över hur jag ska få in läsningen i min vardag. Nu när jobbet kör igång rejält försvinner större delen av lästiden och helt plötsligt krävs planering för att hinna läsa.

Nu gäller det att komma i säng för att hinna läsa innan ögonen faller ihop på kvällen, byta ut tv-program mot bokläsning och få eleverna att börja läsa på morgonen så att jag hinner med en sida eller två då.

Hur gör du för att hinna läsa när vardagsstressen slår till?

10 reaktioner på ”Betraktelser enligt O v.34”

  1. Underbar inställning till onsdagar! Den behöver jag ta till mig som satt klistrad vid datorn med jobb nästan hela dan idag. Hmm. Mitt tips är att lyssna på nyheterna under pendlingen till och från jobb. Sedan kan man med gott samvete låta bli TV när man kommer hem, jag har tur som har en sambo som lagar maten till mig också. Det är vardagslyx och ger mig en extra stund med boken. Jag tar hand om tvättmaskinerna och de tvättar såååå bra när jag läser 🙂

  2. Försöker att inte se så mycket tv på kvällen och istället sätta mig och läsa, eller lägga mig tidigt och läsa. Men, det är svårt att få mycket lästid när vardagen slår till som en bomb som den precis har gjort efter semestern…längar till höstlovet

  3. Jag får också frågan hur jag hinner läsa så mycket och jag tycker det är svårt att svara på när jag inte vet vad andra gör med sin tid! Definitivt har jag dragit ner på TV-tittandet. Att barnen blivit större och mer självgående hjälper också. Men jag fasar för när deras aktiviteter börjar och skjutsandet sätter igång. Det enda konkreta är att jag kommer att försöka läsa och inte se så mycket på TV. Det funkade i våras;-)

  4. Jag jobbar frivilligt deltid för tredje läsåret i rad. Bästa beslutet jag någonsin tagit. Livet är mer än jobb och att ha en extra dag i veckan ledigt ger ökad livskvalité. Ska jag jobb heltid igen för det vara i ett annat yrke.

  5. När det blir för körigt i huvudet brukar jag stanna vid en kyrka på väg hem från jobbet och bara sitta i bilen och läsa, tills jag fryser eller blir alltför hungrig. 🙂

  6. Precis som du säger så blir det svårare att hitta tid till att läsa böcker när vardagen kickar igång efter semestern. Med jobb och 2 små-kids så är tiden en bristvara, men närhelst jag får någon minut över så läser jag en sida eller två. Oftast får jag läsa på toa eller samtidigt som jag slänger ihop en köttfärssås. 😉 Sen har jag ju rasten på jobbet. En bra bok i soffan är ett bra komplement till promenaden när det regnar ute.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: