Bokmässepepp del 2: Lisa Bjärbo

Foto: Leif Hansen 

Författare är självklart en viktig del av mässan och flera av mina favoriter har varit snälla nog att svara på frågor om sina böcker och sina bokmässeplaner. Först ut är Lisa Bjärbo, författare till finfina böckerna Det är så logiskt alla fattar utom du och Allt jag säger är sant. Kanske har du också läst hennes blogg Onekligen?

I våras kom din bok Allt jag säger är sant om coola Alicia. Kan du berätta om den?

Så klart jag kan! Det är en ungdomsroman, som kretsar kring Alicia. Hon är en tjej med ganska höga tankar om sig själv. I början av boken hoppar hon av gymnasiet, för att hon inte har tid att ”sitta i skolbänken och mögla”, utan hellre vill ut i världen och göra stordåd. Man får följa henne under hösten då hon borde ha gått i ettan på gymnasiet, men istället tar jobb på ett café, träffar en kille och upplever sitt livs första stora sorg. När jag skrev den ville jag skriva en bok som var både rolig och sorglig, på samma gång helst. Och som hade en cool mormor med i kulisserna också.

Du har också gett ut tre ”retroböcker” om klassiska barnböcker tillsammans med Susanna Hellsing. Vad var det roligaste med det?

Det var, rakt igenom, ett väldigt kul projekt. Dels för att jag fick frossa i en massa bilderböcker jag själv läst som liten, och bli nostalgisk. Men mest för att det var väldigt lärorikt också. Susanna Hellsing, som jag jobbade ihop med, är som ett facit. Hon kan ungefär ALLT om varenda författare och illustratör och bilderbok i världen. Och så var det spännande att se hur tydligt en bok skildrar sin omvärld. Att bläddra lite i till exempel bilderböcker från 70-talet är som att ta del av en världspolitisk historielektion.

Vad har du för nya bokprojekt på gång?

I höst släpps min första bilderbok Eddie och julen, och sedan kommer uppföljaren Eddie och lillebror i vår. Och så skriver jag på en roman ihop med Johanna Lindbäck! Det är väldigt roligt och ganska svårt och spännande att skriva bok ihop med någon annan. Med betoning på roligt.

I slutet av september är det Bok- och biblioteksmässa i Göteborg. Vad har du för planer för årets mässa?

Att överleva utan skoskav, och träffa mycket roligt folk. På torsdagen ska jag och Johanna Lindbäck ha ett miniseminarium där vi pratar om humor, underhållning och vardagsproblem i ungdomsböcker. Resten av tiden ska jag gå omkring och glo på böcker och lyssna på andra som pratar. Det ska bli himla kul! Även om jag brukar bli helt slut i huvudet efter ungefär en halvtimme.

Vilken författare vill du själv lyssna till?

Är dåligt påläst än så länge, men har i alla fall siktat in mig på att gå på Mikael Niemis miniseminarium, och så vill jag lyssna på seminariet med Jenny Valentine & Jenny Jägerfeld. Och på Karolina Ramqvist!

 

Vilken monter missar du inte?

Jag brukar dras som en magnet mot barn- och ungdomsboksförlagens montrar och stå och vända och vrida på barnböcker. Så lär det nog bli i år också.

 

Årets tema är Norden. Vilken är din nordiska favoritförfattare?

Å, det finns ju så många! Karl Ove Knausgård, Linn Ullman, Erlend Loe, Monika Fagerholm… Men just idag säger jag norrmannen Harald Rosenlow Eeg. Han är min senaste norska upptäckt, och jag är väldigt impad.

 

Vad har du för råd till den som besöker mässan för första gången?

Ta bekväma skor och förbered dig på att bli trött. Och ta inte med så mycket packning! Det blir så tungt att bära sedan när du köpt en miljard böcker på mässan.

 

Många bra tips från Lisa på författare att hålla utkik efter. Jag måste också säga att jag blir sugen på att införskaffa en retrobok eller två. Kanske den från 70-talet? Ska helt klart bläddra i alla fall.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: