Okej, nu blickar vi framåt

Nobelpriset avslutat. Inte samma tomhet som förra gången, utan en längtan att läsa mer. Jag har beställt Tranströmers samlade verk, trots att fyra av hans samlingar redan finns här hemma och för att slippa vänta på att börja läsa har jag också laddat ner den som e-bok från biblioteket.

Jag njuter av 17 dikter, som jag inte läst på flera år och ler för mig själv över de vackra formuleringarna och de underfundiga metaforerna.

Vad återstår nu? Att spekulera kring vilka böcker som kommer att nomineras till Augustpriset självklart.

Paperback Lover har med läsarnas hjälp hissat och dissat böcker i några veckor och senaste listan ser ut så här.

Mina tips då?

Bland dem jag läst är det följande:

Att ringa Clara av Anna Schultze var riktigt bra och skulle mycket väl kunna nomineras. Vänskap, musik och psykisk sjukdom är bra teman.

Gå sönder, gå hel av Sofia Nordin verkligen måste nomineras. Så otroligt bra.

Det goda inom dig av Linda Olsson är otroligt vacker och borde stå sig väl i konkurrensen.

Jag tyckte också mycket om Annika Thors Om inte nu så när, som berättar om en smutsig tid i Sveriges historia.

Anneli Jordahls bok är också bra, liksom Elin Boardys och Anna Fredrikssons. Är osäker på om det räcker till nomineringar dock, men visst hade det varit kul.

Av dem jag inte läst, men hört gott om och gärna läser finns Malte Perssons Underjorden, Efter honom, syndafloden Per Planhammars roman om Jack Kerouac, Flod av Carolina Fredriksson och Anton Marklunds Djurvänner.

Bland ungdomsböckerna vill jag framhålla Hoppas av Åsa Anderberg Strollo, Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag av Sara Ohlsson, Kapitulera omedelbart eller dö av Sanna Näsling och Ingen annan är som du av Ann-Helén Laestadius.

Vilka är dina favoriter?

12 reaktioner på ”Okej, nu blickar vi framåt”

    1. Jag skulle föreslå att du lyssnar och då på Östersjöar som är som en bok. Eller bara klicka runt på youtube och lyssna på guldkornen.

  1. Takk for lenke – der sparte eg mange pengar på å bestille Tranströmer sine samla dikt frå Sverige og ikkje frå Norge.

  2. Ester Roxbergs Antiloper och Christine Falkenlands Sfinx tycker jag är väl värda nomineringar, men det är ju så mycket man inte läst och därför svårt att förhålla sig till hela massan som det ska väljas ur…

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: